Veselý vzpomíná na kavárenský život v Bělehradě. Rád se sem vracím, přiznává český basketbalista

Sám o sobě basketbalista Jan Veselý říká, že v Bělehradě žil stylem „kavárenského člověka“. Aby také ne. Na jeho podpisy se v srbské metropoli, kterou považuje za svůj druhý domov, stojí dlouhé fronty. Zvlášť nyní, kdy na Balkáně patří tahoun českého týmu k největším hvězdám už v pondělí startující olympijské kvalifikace.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Basketbalista Jan Veselý

Basketbalista Jan Veselý | Foto: Michal Jurman

Během tříletého působení si Veselý v Bělehradu vydobyl neskutečné renomé, početný dav fanoušků a hlavně kamarádů, kvůli kterým nyní považuje Srbsko za svůj druhý domov.

Zatímco šestadvacetiletý letošní vítěz české ankety Basketbalista roku ubezpečuje srbské novináře o tom, že je zdravotně už naprosto v pořádku, malí chlapci v zelených dobrovolnických trikách stojí s podpisovými kartami opodál a čekají na svoji příležitost.

Vědí, že přijde, protože náklonnost mezi Srby a 213 centimetrů vysokým čahounem je oboustranná a už léty prověřená.

Přehrát

00:00 / 00:00

Jsem spíš kamarádský člověk, který sedí na kávě, takže turistické atrakce nemůžu doporučovat, říká basketbalista Jan Veselý o životě v Srbsku

„Já si tu atmosféru užívám. Dali mi tady toho hodně jak basketbalově, tak i co se týče života. Jsem za to rád a rád se sem vracím,“ říká hvězda tureckého Fenerbahce, která coby jako jeden z nejplatnějších hráčů celé Euroligy, dokráčela letos s klubem až do finále celé soutěže.

Nyní chce udělat radost nejen Turkům a Srbům, ale i českým fanouškům, kteří postupně přijíždějí do Bělehradu podpořit národní tým v boji o olympijské hry.

„Jsem spíš kamarádský člověk, který sedí na kávě, takže turistické atrakce nemůžu doporučovat. Spíš kavárny, tady je na každém rohu něco,“ připomíná Veselý příznivcům, jak trávit v srbské metropoli volný čas.

Veselý favorizuje Srby

Na každém rohu jsou ale v Bělehradě nejen kavárny nebo všudypřítomná holičství. I Veselého postava totiž patří snad na každé ulici k oficiální propagační pozvánce na srbský kvalifikační turnaj, ze kterého postoupí do Ria jen jeden nejlepší tým.

O tom, že to budou Srbové, nikdo v Bělehradě nepochybuje. „Podle mě z domácího hřiště postoupí. Prohrávat zápasy doma bolí, a Srby ještě víc,“ je si Veselý dobře vědom toho, jak se může z místního hrdiny stát brzy velkým neoblíbencem a nepřítelem číslo jedna.

To v případě, že by v sobotním finále zastavil předpokládanou jízdu srbského výběru hvězd za olympijským snem. Jisté je jedno – po vypadnutí Novaka Djokoviče z Wimbledonu se pozornost místních upíná už jen výhradně k basketbalu. A jedním z mnoha synonym tohoto sportu v Srbsku je i osoba Veselého.

Michal Jurman, Radek Šamša Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme