Veslař Redgrave vyhrával i s cukrovkou

Sir Steven Geoffrey Redgrave je jedním z olympijských vítězů, kteří dokázali zopakovat své vítězství i na několika po sobě následujících hrách.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Veslování

Veslování | Foto: Comstock Images

Zvuky vesel zakusující se do vody, jednadvacetiletá každodenní realita Stevena Redgravea. Ten se narodil 23. března 1962 v britském Marlow.

Sto kilo váhy jej při téměř dvoumetrové výšce společně s dlouhými pažemi předurčovalo na dráhu elitního veslaře, který také velice brzy začal dosahovat skvělých výsledků. Už v roce 1980 získal stříbro na juniorském mistrovství světa.

„Vaše sny vznikají i na základě podpory okolí. Těch, kteří vám říkají, že můžete vyhrát, že to můžete dokázat. To je skvělá motivace pro všechny mladé sportovce. Lidé, kteří věří tomu, že můžete být mistry světa v čemkoliv, že se to může podařit," vysvětluje Redgrave.

Přehrát

00:00 / 00:00

Veslař Redgrave vyhrával i s cukrovkou

Přišel rok 1984 a dvaadvacetiletý mladíček Redgrave vyhrál jako člen britské čtyřveslice Olympijské hry, a načal tak novou a veleúspěšnou kapitolu své kariéry.

O čtyři roky později se v Soulu představil ve dvojce a i zde dokázal nakonec vyhrát první místo, stejný úspěch pak ještě ve stejné posádce zopakoval se svým tradičním parťákem za vesly Matthew Pinsentem v Barceloně i Atlantě. Za každým podobným úspěchem ale stojí vždy velká dřina.

Jak trénuje olympijský vítěz

„Trénoval jsem třífázově, někdy i čtyřfázově denně - vždy dávky po dvaceti kilometrech, 49 týdnů v roce. Vždycky, když jsem se chystal na řeku, mě napadlo jediné: jak strašné to bude a jestli to vydržím," líčil.

Po Atlantě odhalili lékaři u Redgraveva cukrovku a to pro sportovce, který byl zvyklý naveslovat 8 tisíc kilometrů ročně, znamenalo nutnou změnu. Poprvé v kariéře měl Redgrave 3 měsíce volna.

Postupně se musel naučit především hospodařit s energií, naštěstí na tom ve čtyřce bez kormidelníka reprezentující Velkou Británii nebyl sám. Právě jako její součást přijel osmatřicetiletý Brit do Sydney bojovat o zápis do olympijské historie.

Porazil soupeře i nemoc

Jako první mohl vyhrát pět olympiád v řadě. K optimismu ho v tomto směru naváděla i opětovná vítězství na světových šampionátech. Od doby kdy se dozvěděl zprávu o své nemoci vyhrál jako součást čtyřky bez kormidelníka tři mistrovství světa.

„Když se stanete světovým šampiónem, říkáte si proč nebýt i tím olympijským. Já měl podobnou motivaci, která mě poháněla v tréninku na olympijské hry i víře, že je mohu vyhrát."

Sen Stevena Redgravea se nakonec vyplnil. Svou kariéru ukončil na vrcholu, v roce 2001 obdržel za své úspěchy šlechtický titul sir a momentálně se věnuje reklamním aktivitám, příležitostně také pracuje jako televizní spolukomentátor. Tajemství jeho sportovních úspěchů je přitom podle něj jasné.

„Musíte dát sportu víc než někdo jiný, aby jste byli opravdu úspěšní, to je jednoduché." prozrazuje recept na úspěch Steven Redgrave.

Martin Charvát, Michal Jurman Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme