Veslaři vyhlíží v Polsku start mistrovství Evropy, Synek i Knapková patří mezi favority

Na polském jezeře Malta budou v Poznani bojovat veslaři na mistrovství Evropy. Tahle soutěž má sice dlouhou tradici, když se poprvé jelo už v roce 1893. V sedmdesátých letech 20. století ale došlo k jejímu zániku. A obnovení kontinentálního šampionátu nastalo až před osmi lety.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ondřej Synek, Michal Plocek, David Jirka a Miroslava Knapková před startem ME v Polsku

Ondřej Synek, Michal Plocek, David Jirka a Miroslava Knapková před startem ME v Polsku | Zdroj: ČTK

„Asi bych mohl mít titulů z mistrovství Evropy víc, ale tím, že bylo vždycky až na podzim po mistrovství svět, tak jsem asi čtyřikrát na evropský šampionát vůbec nejel,“ popisuje Ondřej Synek, který v roce 2007 získal zlato na osmiveslici a potom ještě třikrát vyhrál na skifu.

Jenže jak sám říkal, kvůli nevhodnému termínu na evropský šampionát také často nejel. Od roku 2013 se to ale změnilo.

Přehrát

00:00 / 00:00

Veslaři vyhlíží v Polsku start mistrovství Evropy, Synek i Knapková patří mezi favority

„Tím, že se to přehodilo na jaro, začali to všichni brát jako rovnocenný závod se Světovým pohárem. I Angličané, Němci a ostatní jezdí tyto závody v plné síle,“ myslí si Ondřej Synek, který ovládl minulé dva už jarní evropské šampionáty, stejně jako Mirka Knapková.

„Konkurenci v posádce jsem vždycky měla, protože i ve Světovém poháru vyhrávaly většinou závodnice z Evropy,“ říká olympijská vítězka z Londýna 2012, která byla ráda za obnovení mistrovství Evropy i proto, že veslaři nemají během roku příliš velkých akcí.

„Je nešťastný, když máte jeden důležitý závod za rok a třeba před ním onemocníte nebo se zraníte. Pak to vypadá jako byste celý rok nic nedělal,“ směje se Mirka Knapková, podle které došlo změnou termínu kontinentálního šampionátu k rozdělení sezóny, která tak má dva vrcholy.

Největší konkurentky Knapkové jsou aktuálně z neevropských zemí, a tak v Polsku nemohou být, a stejné, i když dlouhodobě, to má i Ondřej Synek. Úspěch nebo neúspěch v Poznani ale může podle trojnásobného mistra světa něco naznačit.

„Když nevyhraju, tak je asi něco špatně. A Drysdale s Kubáncem budou ode mě trošku odskočený. Takže je to taková motivace,“ říká elitní skifař, který mistrovstvím Evropy vstupuje do této sezony.

Mirko Vasić, Vojtěch Bureš Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme