Voda je můj život, říká Arnošt Petráček. Z paralympiády chce zlato

Už jen deset měsíců schází do zahájení paralympiády v Riu. Mezi adepty na medaile bude zcela určitě patřit hendikepovaný plavec z Českých Budějovic Arnošt Petráček. Ve čtyřiadvaceti letech myslí dokonce na zlato.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Arnošt Petráček chce z paralympiády zlatou medaili

Arnošt Petráček chce z paralympiády zlatou medaili | Foto: Pavel Petr | Zdroj: Český rozhlas

„Můj velký sen je první místo na 50 metrů znak, kde je velká šance vyhrát, ale bude to těžké. Druhý sen je dostat se do finále na 50 metrů volným způsobem,“ prozradil své plány pro paralympiádu v Riu rodák Arnošt Plecháček

Plavání se věnuje devět let. Od narození má vrozenou vadu horních i dolních končetin, chybí mu pažní kosti.

Přehrát

00:00 / 00:00

Arnošt Petráček je jednou z největších českých nadějí pro paralympiádu v Riu

„Lékaři mi říkali, ať rehabilituju ve vodě a chodím do vířivky. Rodiče podnikali na Lipně. Měli tam penzion s bazénem, tak mě taťka naučil plavat. Tím to všechno začalo,“ vzpomíná dnes 24letý student českobudějovické Vysoké školy technické a ekonomické.

Na paralympijské hry se připravuje každý den. „Až tři hodiny denně. Třikrát do týdne máme dvoufázový trénink, k tomu mám i posilovnu. Za jeden trénink naplavu dva a půl až tři kilometry,“ chlubí se.

Pro českobudějovického plavce ovšem pobyt ve vodě není jediným sportovním vyžitím. Rekreačně se věnuje i lyžování a také cyklistice. Používá speciálně upravené kolo.

 

V sobotu se zadařilo Z Prahy ze Strahov Cupu jsem si přivezl medaili za 1. místo a zároveň jsem se stal vítězem Českého poháru 2015. Zaplaval jsem čas 46,62 na 50m znak (y)

Posted by Arnošt Petráček - oficiální stránka on 24. listopad 2015

„Mám kolo s vyvýšenými řídítky. A pak ještě lyžuju na Lipně, kde máme skvělé podmínky. Dvě hodiny jezdím na lyžích a pak s instruktorem na monoski,“ vysvětluje kombinaci speciálního náčiní s lyží a sedátkem.
Sport ho mnohému naučil. Bez něj si dnes už život ani neumí představit. Naplňuje ho, přináší mu motivaci a každodenní setkávání s lidmi.

„Mám heslo: ‚Voda je můj život.‘ Sport mě naučil, co v životě mám a nemám dělat. Jak se chovat ve společnosti a jak ji přijímat. Kamarádím se s hendikepovanými i zdravými lidmi. Nevidím v tom žádný rozdíl,“ říká.

Do paralympiády v Riu čeká českého reprezentanta ještě několik startů. Jedním z nich bude květnové mistrovství Evropy. Kvůli přípravě na Rio se Arnošt Petráček chce zúčastnit víc závodů i soustředění reprezentace. „Rozhodně se nebudu nudit,“ dodává sportovec.

Pavel Petr, Vojtěch Man Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme