Vodní slalomáři vyzkoušeli nové branky, ale radost z nich rozhodně nemají

Dotek branky rovná se dvě sekundy penalizace. To je jedno ze základních pravidel vodního slalomu, které platí i na probíhajícím mistrovství Evropy v Německu. Dva dny před jeho startem si ale účastníci v testovacím závodě vyzkoušeli, jaké by to bylo bez tohoto pravidla.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Kajakář Vavřinec Hradilek na SP ve vodním slalomu 2010, Troja

Kajakář Vavřinec Hradilek na SP ve vodním slalomu 2010, Troja | Foto: Jiří Prskavec

Trestných sekund se bát nemuseli, zato každý kontakt s brankou cítili víc, než jsou zvyklí.

„Je to stejné, jako když vezmete dvě lyžařské slalomové tyčky, které jsou obráceně uchycené. Nahoře v rámu. Když do té branky praštíte, tak se sice uhne, ale okamžitě se vrátí zpátky,“ popisuje novinku jeden z nejzkušenějších českých slalomářů kanoista Stanislav Ježek.

Přehrát

00:00 / 00:00

Vodní slalomáři vyzkoušeli nové branky, ale radost z nich rozhodně nemají

„Teď když praštíme do branky, tak odlétne a pomalu se zhoupne zpátky jako kyvadlo. Nové branky vám hned nafackují zpátky. Nevím, jestli dostaneme nějaké ochranné prvky na tváře, ruce a předloktí,“ vtipkuje Stanislav Ježek, který ale testovací závod nejel.

Tady jsou zkušenosti těch, kteří tu možnost měli a se zvláštním typem branek se potýkali, kanoistky Kateřiny Hoškové a kajakáře Jiřího Prskavce.

„Moc jsem do nich nemlátila, tak mě to nebolelo. Ale umím si představit, že kdybych dostala do hlavy, tak by to bolelo,“ říkala Kateřina Hošková.

„Šťouchl jsem si vestou a asi to bude bolet víc. Ale někdy máme těžší tyčky a taky to bolí víc. Nebezpečné to asi nebude,“ usmíval se Jiří Prskavec.

A proč vůbec vodní slalomáři tuhle novinku zkoušejí? Za dotyky branek by nehrozila žádná penalizace, takže by odpadlo posuzování sporných situací, které kolikrát ani video spolehlivě nerozsoudí. Proto je velkým příznivcem tohoto řešení šéftrenér českého týmu Jiří Pultera.

„Tento systém má určitě budoucnost. Je férovější a snadnější v posuzování sporných situací, což je nejzásadnější problém.“

 

I have to relax a bit now so I am ready for tmrw! Course designers made one of the most dificult courses I had raced...

Posted by Jiří Prskavec on 28. květen 2015

Nikde není psáno, že se závodníci nových branek opravdu dočkají, ostatně většina z nich by pro ně rozhodně nehlasovala. Jiří Prskavec určitě ne.

„Ve chvíli, kdy budou takhle udělaný, tak budeme šťouchat úmyslně, abychom si zkrátili dráhu. Nakonec by se muselo povolit i úmyslný odhození a ten sport by se úplně zhnusil. Nebo by musely být branky tak veliké, že šťouchnutí by byla velká ztráta,“ říká k brankám další kajakář Vavřinec Hradilek.

Nesouhlas samotných slalomářů ale nemusí být klíčový, před časem se také řadě z nich nelíbilo, že se přestaly sčítat semifinálové a finálové jízdy, a nic s tím nenadělali. A proto se Stanislav Ježek smiřuje s tím, že i tahle novinka se může brzy stát realitou.

„Jak říkal Werich, tohle je blbý, to se bude líbit.“

Jan Suchan, Vojtěch Bureš Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme