Vyhrál 48 milionů, půjčovat nebude. Poker je moje zaměstnání, říká Vojtěch Růžička

Jsem si jistý, že jsem neudělal nic špatně, ale mrzí mě to, napsal pokerový hráč Vojtěch Růžička na Twitter. Při finále Světové série neovládl prvek náhody a skončil pátý, přesto si odveze prémii ve výši 48 milionů korun. V rozhovoru pro Radiožurnál nedávno popsal, jak při hře přemýšlí i co si za výhru koupí.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Vojtěch Růžička

Vojtěch Růžička | Foto: Jana Přinosilová

„Svým způsobem je to vrchol. Je to nejprestižnější a nejsledovanější turnaj. Je nejvíc sledovaný i v nepokerovém světě, národní sportovní americkou televizi má vyhrazený na týden. Jsou i turnaje, které mají větší startovné a jsou pro pár elitnějších hráčů. Díky tomuhle úspěchu si je možná zahraju,“ řekl o Světové sérii v pokeru Vojtěch Růžička v nedávném rozhovoru pro Radiožurnál.

Přehrát

00:00 / 00:00

Celý rozhovor s Vojtěchem Růžičkou vedl moderátor ČRo Petr Král

Když usedáte ke stolu, jste nervózní?

To máte, jako když chodíte do práce. Pro mě je to pracovní prostředí, takže kolikrát jsem za stolem v úplně největší pohodě.

Co vám jde u stolu hlavou? Zkuste popsat svůj sled myšlenek?

Řeknu si, že tenhle soupeř v téhle situaci má pravděpodobně nějakou kartu. To poznám podle toho, jaké do té doby udělal akce. Pak si propočítávám šanci, že porazím jeho množinu karet. Podle toho sázím, nesázím nebo skládám.

Když hrajete, popíjíte?

Jen kafe. Nikdy alkohol. To není dobré pro hru.

Jak se připravujete na velké turnaje?

Život jako hra – portrét profesionálního hráče pokeru Martina Staszka

Číst článek

Zásadní práce, kterou dělám, je neustálé analyzování své vlastní hry, aby byla z dlouhodobého hlediska co nejvýnosnější. WSOP hrálo 6737 lidí, tak není realistické, abych si je všechny rozebral. Přímo u stolu pak třeba sleduju tep soupeře na krčnici, ale to může zračit obojí. Extrémně silnou a extrémně slabou kombinaci. Ale hlavně se snažím se tím nenechat zmást. Mnohem důležitější je technická stránka. Kdo kde sázel a tak.

Když se vidíte ze záznamu, jste čitelný? Vidíte na sobě něco?

Ani bych neřekl, ale mezi hrami se člověk uvolní a potom je něco vidět. Babička říká, že sleduje, jestli se usmívám, nebo mračím. Mezi hráči bývá velká interakce mezi jednotlivými hrami. Někteří mají jako taktiku, že mluví i přímo při hře, ale já to nedělám. Většinou jsou pokeroví hráči přátelé, běžně se stává, že jdou spolu po turnaji na pivo.

Když to finančně nebolí, není to hra

Kdy jste vlastně začal hrát poker?

Zhruba když jsem začal chodit na vysokou školu. Hráli jsme s kamarády v Liberci o drobné koruny, protože když poker nehrajete o peníze, není to ono.

Michal Horáček jednou říkal, že když hraje poker, musí se hrát o takové peníze, aby se doma styděl říct manželce, že prohrál. Ve chvíli, kdy to člověka nebolí, tak je to jako o sirky a to není ta hra.

A kdy přišel zlom, kdy jste se rozhodl odejít z matfyzu a budete profesionál?

Ve škole se mi nijak extrémně nedařilo, naopak v pokeru se mi začalo dařit hodně. Myslím, že v té době už jsem dokázal odhadnout, že se tím uživím. Neviděl jsem žádnou pointu v dokončení školy, protože jsem neviděl žádné dobré uplatnění přes titul.

Jsou lidé, kteří by pokeru věnovat neměli. A rozhodně by kvůli němu neměli opouštět školu. Ale já si byl jistý, že mezi ně nepatřím. Záhy jsem dostal sponzorskou smlouvu pro výukový web a do hry jsem nevkládal vlastní peníze. V tu chvíli bylo rodičům lehčí vysvětlit, že je to práce.

Nejlepší výsledek zatím na WSOP zaznamenal Martin Staszko. Profesionálem se stal v roce 2010 a hned po roce skončil na druhém místě. To byl asi velmi netradiční úkaz?

Bylo to hodně nečekané pro všechny. Martin tehdy nebyl vůbec v české pokerové komunitě známý, protože je navíc z Třince. Tohle byl velký rozdíl. Skočil do vody a rovnou napoprvé vyhrál velké peníze, kdežto já tam jezdím šest let.

Ani sport, ani hazard. Poker je dovednostní hra

Jaké jsou předpoklady, aby měl člověk na to hrát poker profesionálně?

Měl by mít kombinaci základního matematického nadání a logického uvažování. Musí být soutěživý, protože musí chtít vyhrávat. Pak je nutná složka klidu, že se člověk nenechá vykolejit a nepropadá depresím a panice. Nesmí nikdy jednat příliš emočně.

Vy hrajete živě i přes internet. Není to přes počítač trošku nuda?

Tam už hraju mnohem míň. Byly to začátky kariéry, kdy se člověk musí vydrilovat. Hrajete tam hodně stolů najednou a naberete tam zkušenosti. Seděl jsem třeba 10 hodin denně u počítače.

Co je vlastně poker? Hazard, nebo sport?

Nerad bych o sobě říkal, že jsem sportovec. To by se mi všichni smáli. Říkám tomu dovednostní hra, která se hraje o peníze. Je to hra s prvky náhody, která pracuje s neúplnými informacemi. Neovlivním, jak dopadne jednotlivá hra, ale chci, aby rozhodnutí byla správná dlouhodobě.

Náhoda by se měla mazat tím, že se to pořád dokola opakuje. V rámci nekonečného počtu rozdání by špatný hráč nikdy neměl porazit toho lepšího. V rámci jednoho večera je dominantní náhoda, v rámci roku hraje náhoda malou roli.

Růžička skončil ve finále Světové série v pokeru pátý. Vyhrál téměř dva miliony dolarů

Číst článek

Myslíte na zadní vrátka? Jak naložíte s výhrou?

Samozřejmě na zadní kolečka myslím. Už bych si mohl konečně pořídit vlastní byt, auto a tak podobně. V minulosti jsem hodně investoval a jsem nějak zajištěný. Ale proč bych si říkal „dost“? V téhle činnosti vynikám, umím ji nejlíp a je to moje práce. Připadá mi předčasné jít ve 30 do důchodu.

Martin Staszko unikl pokusu o únos. Dokážete odlišit parazity a vyhnout se jim?

Už kdysi jsem vyhrál nějaké peníze v online turnaji. Tehdy jsem byl na lidi moc hodný a to období mě vytrestalo. Teď jsem líp připravený, že budu všechny odpálkovávat. Se zlatokopkami to zatím není tak hrozné, ale bojím se vyrazit do centra města, to by bylo horší. Ale mám spoustu žádostí o přátelství na Facebooku, zatím jsem je všechny ignoroval.

Poradil byste něco amatérským hráčům pokeru?

Základ je při každém rozhodnutí vědět, proč ho dělám. Přemýšlet o něm. Nedělat to jen proto, že jsem na řadě.

Petr Král, Vojtěch Man Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme