Vyloučení Rusů z paralympiády mě překvapilo, říká hendikepovaný cyklista Ježek

Na paralympiádě v Riu nebudou startovat ruští sportovci. Neuspěli totiž s odvoláním u Mezinárodní sportovní arbitráže. V Brazílii naopak nebude chybět šestinásobný paralympijský vítěz a mistr světa Jiří Ježek, kterého vyřazení ruské výpravy překvapilo.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Hendikepovaný cyklista Jiří Ježek

Hendikepovaný cyklista Jiří Ježek | Foto: Pavel Petr | Zdroj: Český rozhlas

Co říkáte na konečné rozhodnutí vyloučit z paralympiády ruské sportovce?

Abych se přiznal, tak jsem z toho rozhodnutí překvapený. Sice se o tom mluvilo dlouho, ale nevěřil jsem, že to dopadne. Je to pro mě strašně citlivá otázka, protože se bojím, že se s tím určitě sveze i někdo, kdo je v tom nevinně. Na druhou stranu musím věřit tomu, že indicie a důvody byly natolik závažné, že k tomuto kroku Mezinárodní paralympijský výbor dospěl.

Přehrát

00:00 / 00:00

Na otázky ohledně vyloučení ruské výpravy z paralympiády v Riu ve vysílání ČRo odpovídal cyklista Jiří Ježek

Měl jste i vy sám osobně nějaké indicie, že ne všechno by v případě ruských sportovců mělo být v pořádku?

To bohužel ano. Budu mluvit konkrétně za cyklistiku, ve které byl v posledních letech obrovský nárůst výkonnosti ruských sportovců. Je ale těžké, bez jakýchkoliv důkazů sportovce nařknout. Brali jsme to tedy tak, že se s tím musíme smířit. Nicméně to bylo podezřelé.

O dopingu mezi zdravými sportovci se mluví bohužel poměrně často. Jak je to ale mezi handicapovanými? Je to i tam velký problém?

Morálka sportovců je stejná. Ať se jedná o zdravé, nebo hendikepované sportovce. Hendikepovaní lidé na tom nejsou morálně líp než ty zdraví. Vždycky je někdo, kdo si chce k vítězství pomoci nějakou zkratkou nebo podvodem. Je potom na sportovních autoritách, aby tyto podvody omezily. K tomu slouží antidopingový program a testy. V cyklistice hendikepovaných ale bohužel počet testů spíš klesá. Ten antidopingový program něco stojí, ale jsem smutný z toho, že se šetří zrovna na tomto.

Česká výprava odlétá na paralympiádu 1. září. Jakou formu a jaká očekávání si na cestu přibalíte vy?

Mám velkou radost, že atmosféra v Českém paralympijském týmu je pozitivní. Český paralympijský tým má obrovskou tradici a na posledních paralympiádách jsme byli úspěšní. Věřím, že budeme úspěšní i teď. Budeme se navzájem podporovat. Já konkrétně patřím už k veteránům, takže jedu zkusit své štěstí a prodat to, co jsem natrénoval. Věřím, že to takhle berou všichni a že se budeme snažit co nejlépe reprezentovat Českou republiku.

ČRo, Jakub Knoll Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme