Vzdát se olympiády není snadné, říká po triumfu na republikovém šampionátu Kreuziger

Poprvé ve své bohaté kariéře získal cyklista Roman Kreuziger titul mistra České republiky v silničním závodě. S dresem národního šampiona pojede už na blížící se Tour de France, na olympijských hrách v Riu ale ne. S reprezentačním trenérem Tomášem Konečným se totiž dohodl, že letošní olympiádu vynechá.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Roman Kreuziger (uprostřed) na stupních vítězů po vítězství na MČR

Roman Kreuziger (uprostřed) na stupních vítězů po vítězství na MČR | Foto: Jan Brychta

Co rozhodlo o tom, že jste se stal poprvé v kariéře mistrem republiky?

Myslím, že bylo znát, že je něco jiného, když tady člověk závodí sám, nebo když máme společné mistrovství se Slováky, díky čemuž jsem tam měl další čtyři týmové kolegy. Mohli jsme si tedy vzájemně pomoci. Měli jsme dva závodníky v úniku, takže Constantia s Etixxem, pokud chtěly bojovat o titul, musely tahat. Myslím, že František Sisr odvedl pro kluky neuvěřitelnou práci, jel opravdu neuvěřitelně, takže díky němu se to sjelo.

Přehrát

00:00 / 00:00

S Romanem Kreuzigerem po vítězství na republikovém šampionátu mluvil reportér ČRo Ota Gutwirth

Dá se tedy říct, že rozhodla i vaše početní přesila?

Myslím, že určitě ano. V posledním okruhu jsme tam byli téměř v pěti, i když jen na krátkou chvíli, tak to člověka namotivuje a dá mu to odvahu do konce.

Získal jste váš první mistrovský titul v elitní kategorii. Jak moc je pro vás důležitý?

Od juniorských let už utekla spousta let, takže jsem za ten dres rád. Teďka bude důležité, abych ho dobře prezentoval na důležitých akcích.

Letos na olympiádu nepojedete. Z jaké části to bylo i vaše rozhodnutí?

Určitě to nebylo jednoduché rozhodnutí pro Tomáše (Konečného, reprezentačního trenéra, pozn. red.), ani pro mě, protože vzdát se olympijských her, které jsou jednou za čtyři roky, není nic jednoduchého. Ten program by byl ale tak náročný, že bych nebyl schopný se dobře připravit ani na olympiádu, ani na Vueltu a posléze by to neudělalo dobře pro reprezentaci, kde je lepší mít stoprocentně motivovaný kluky. Důležité také je, abych mohl odvést maximum na Vueltě. Po dlouhých debatách jsme se s Tomášem domluvili, že to tak bude lepší. Bude mít jednoho lídra, na kterého se pojede, zatímco já budu mít prostor na jiných akcích.

Oto Gutwirth, Jakub Knoll Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme