Z atletické dráhy do ledového koryta, překážkář Svoboda plánuje kariéru bobisty

Přestože je nyní jeho hlavním cílem letní olympiáda v Riu, plánuje do budoucna i účast na zimních olympijských hrách. Český atlet, překážkář Petr Svoboda, se totiž chce připojit k bobistům. Má před sebou spoustu práce, protože v sobotu se v Liberci do bobu posadil poprvé v životě.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Atlet Petr Svoboda (vlevo) při zkušebním startu na bobovém trenažéru v Liberci

Atlet Petr Svoboda (vlevo) při zkušebním startu na bobovém trenažéru v Liberci | Foto: Václav Mudra

„Nevím, jak se tam sedí. Podle mě se tam sedí takhle… Když jsem to viděl poprvé, tak jsem si vybavil film Kokosy na sněhu. Takový kultovní film tohoto sportu. První, co mě napadlo, že je to švanda, že budu sedět doma na vaně a budu zkoušet doleva, doprava,“ směje se 30letý atlet.

Je tak nejvyšší čas, aby Petr Svoboda začal a aby k teoretickým lekcím ve vaně přidal také praxi, přímo na točité, ledové trati. Protože vrhnout se po třicítce s nesmělými cíli do sportu, který znal dosud jen z televize a vyprávění kamarádů bobistů, se může jevit jako přehnaná troufalost.

Přehrát

00:00 / 00:00

Překážkář Petr Svoboda si chce vyzkoušet karierů bobistů

Jenže už trenér filmových Kokosů na sněhu Irwing Blitzer tvrdil, že sprinteři mají všechny předpoklady stát se špičkovými bobisty.

„Boby jsou pro mě obrovskou výzvou, protože můžu uplatnit to, co můj trenér vždy bral jako moji přednost. A to je síla a dynamika. A na boby je síla prioritní. Já jsem takový typ, který posilovnu má rád a umí se v tom nějakým způsobem realizovat,“ vysvětluje.

A přiznává, že lákadlem je pro něj i adrenalin. „Ten bob je nebezpečný, to je další věc, která je pro mě velkým lákadlem.“

V bobech tedy najde halový mistr Evropy z šedesátky překážek také adrenalin, až se bude se svým novým kolegou Dominikem Dvořákem řítit stotřicetikilometrovou rychlostí ledovým korytem, a v roce 2018 nejlépe tím olympijským.

„Hlavně bych byl prý první chlap z Čechů, který by byl na letní i zimní olympiádě. A to je zase něco, v čem bych mohl být první, když už jsem nebyl běloch, který běžel 110 metrů překážek pod 13 sekund, zase jsem si něco našel,“ zavtipkoval Petr Svoboda.

David Nyč Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme