Z vedra do klimatizované haly. Basketbalistky se musí vypořádat s teplotními rozdíly

Tři zápasy, dvě porážky, jedna výhra. Takovou bilanci zatím mají na evropském šampionátu české basketbalistky. Na turnaji v rumunském Temešváru přitom svěřenkyně kouče Lubora Blažka nebojují jen se soupeřkami. Musí se vyrovnat i s vysokými rozdíly teplot při přechodu z venkovních prostor do klimatizované haly.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

České basketbalistky už jsou v dějišti mistrovství Evropy, rumunském Temešváru

České basketbalistky už jsou v dějišti mistrovství Evropy, rumunském Temešváru | Foto: Martin Peterka, ČBF

Venkovní teplota v Temešváru pravidelně šplhá přes třicet stupňů. Přechod do haly, kde naopak organizátoři zapínají klimatizaci, může způsobit zdravotní problémy.

Už na ně doplatila nachlazením Kateřina Bartoňová, která musela vynechat zápas s Francií. Ani pro ostatní není jednoduché se vypořádat s teplotními rozdíly.

Přehrát

00:00 / 00:00

O podmínkách v rumunském Temešváru mluvil s českými basketbalistkami Pavel Petr

„V autobusu řidič nepouští klimatizaci, takže se orosíme a pak přijdeme do haly, kde jede klimatizace. Při zápase ji zase vypnou a je tady hrozné dusno. Doufám, že z toho nebudeme nemocné,“ věří Alena Hanušová.

Své si užila také Kateřina Elhotová, která dobírala antibiotika. Její výkon to ale nepoznamenalo. „Vždy, když jdeme z velkého vedra do mrazáku do haly, tak chceme aspoň na chvíli klimatizaci stáhnout,“ říká hráčka USK Praha.

Podmínky jsou stejné pro všechna družstva. V pohotovosti musí být lékař Jakub Röhrich. Hráčkám doporučuje dostatek tekutin a zároveň je varuje před tím, aby propocené vcházely do haly.

Basketbalistky mají ve výběru čísla volnou ruku. Kapitánka Bortelová hraje s nulou

Číst článek

„Holky to zvládají, jsou to profesionálky, které by měly být na takové věci připravené,“ podotkl Jakub Röhrich.

Nedoporučují se ani delší procházky po městě. Snad jen malé posezení u šálku kávy může být výjimkou. „Nikdo na sluníčko moc nechodí, protože v hotelu jsem v klimatizovaných prostorách. Na vzduch ale samozřejmě jdeme,“ dodává lékař české reprezentace.

Pití jen z oficiálních flašek

Pokud je člověk v horku, vhodné jsou mírně vychlazené tekutiny. „Tělo ochladí a zároveň mu poskytnou dostatečnou hydrataci. Výbornou věcí je čistá voda, při zápase pijí holky iontové nápoje,“ pokračuje Jakub Röhrich.

Základem je také odpovídající strava. Nabízí se rýže nebo těstoviny. „Na hotelu je jídlo v dobrém stavu. Každý den máme kuře, ryby a bezmasá jídla,“ upřesnil lékař.

O zápase má pak hlavní slovo masér a kustod v jedné osobě Ladislav Burian, jenž hráčkám připravuje nápoje. „Některé dostávají ionťák do vody, vesměs ale chtějí jen vodu,“ popisuje.

Spotřeba tekutin za jediné utkání je individuální. Může se pohybovat od jednoho do tří litrů. „Vzhledem k tomu, že musíme pití podávat v oficiálních flaškách, tak ani nemám přehled, kdo toho kolik vypije. Neustále se dolévá,“ říká na téma doplňování tekutin Ladislav Burian.

Pavel Petr, Petr Hašek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme