Zahraničí ligy jsou motivací pro české házenkářky, mohou se zlepšit a taky si vydělat

Vydělat si v Čechách na živobytí ženskou házenou prakticky nejde. Například ve společné česko-slovenské interlize neexistuje plně profesionální klub. Zahrát si v některé z kvalitních zahraničních soutěží je tak velkou motivací řady talentovaných házenkářek z obou států někdejší federace.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Házenkářky Mostu slavily proti Nitře jubilejní desátou výhru.

Házenkářky Mostu slavily proti Nitře jubilejní desátou výhru. | Foto: David Kalvas | Zdroj: Český rozhlas

„V Čechách je práce s mládeží na lepší úrovni než na Slovensku. A kluby tak mají kam šáhnout, mají kde vytáhnout mladou hráčku,“ popisuje trenér pražské Slavie Tomáš Hlavatý, co podle něj stojí za postupným zkvalitněním ženské házené v Česku.

Házenkář Jícha je po operaci kotníku, úvod kvalifikace ME nestihne

Číst článek

Právě z pražského klubu odešly před sezonou do zahraničí dvě zkušené hráčky Jana Knedlíková a Dominika Selucká a místo nich se objevily v sestavě mladé naděje, které teď nastupují v interlize. A velkým cílem těchto házenkářek by měla být snaha dostat se do kvalitnějších soutěží.

Přehrát

00:00 / 00:00

Pro domácí hráčky by mělo být motivací zahraniční angažmá, myslí si trenér Slavie Tomáš Hlavatý

„Progres nastává, když hráčky hrají těžké zápasy v těch lepších ligách. Není chyba přiznat si, že francouzská, německá či maďarská soutěž je lepší než ta naše. Je třeba se nad tím zamyslet a udělat s tím něco,“ říká slávistický trenér Tomáš Hlavatý.

Podle Hlavatého by byl nesmysl házenkářkám bránit v odchodu do zahraničí. „Když si mladé hráčky odkroutí nějaké roky v domácí soutěži a jdou do zahraničí, tak to je jen jejich pozitivum. Proč by si nemohly vydělávat venku, když dostanou nabídku?“

Nabídka většinou přijde po kvalitních výkonech v reprezentaci, kterou v posledních letech táhly hlavně hráčky působící v Česku, teď už ale hodně z nich nastupuje v zahraničních klubech. A to včetně asi největší ženské hvězdy české házené - Ivety Luzumovové.

Mirko Vasić, Marek Augustin Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme