Závody žen v kanoi – novinka, která se expertům příliš nelíbí

Výčet sportů a disciplín, které zůstávají pro ženy a dívky tabu, se v posledních desetiletích pronikavě zmenšil. Pokud se týká kanoistiky - ta je sice pro něžné pohlaví dávno objevenou veličinou, ale i tak se může pochlubit novinkou, která se v letošním roce stala oficiálně uznávanou součástí těch nejdůležitějších mezinárodních soutěží – jsou jí závody kanoistek.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Kanoistika

Kanoistika | Foto: Jiří Kokmotos | Zdroj: Český rozhlas

Novinka se týká to jak vodního slalomu, tak i rychlostní kanoistiky. Ženy pádlující na singl kanoi se poprvé představily při srpnovém světovém šampionátu v polské Poznani. Teoreticky vzato - při pohledu na ně mohl trenér české reprezentace Martin Doktor cítit uspokojení nad tím, že disciplína, ve které se onehdy stal dvojnásobným olympijským vítězem, získává více životního prostoru. A jak to viděl doopravdy?

„Za prvé si myslím, že je to trošku nesmysl. Holek je v našem sportu relativně málo a ještě je dáváme na kanoi. Navíc si myslím, že ten pohyb pro ně není úplně ideální. Ale na druhou stranu máme rovnoprávnost, tak se to dostalo i k nám. Pro ně je ale doopravdy ten pohyb hodně složitý,“ myslí si Martin Doktor.

Přehrát

00:00 / 00:00

Závody žen v kanoi – novinka, která se expertům příliš nelíbí

Bývalý úspěšný závodník navíc dodává. „Pár holek na světě to třeba trošku umí, ale ještě tato disciplína není v takovém rozvoji, aby se třeba na mistrovství světa, které teď bylo poprvé oficiálně, na to dalo koukat jako na normální závody. Problém už je jenom s tím, že holky, když foukne z boku, tak nejsou schopné najet na start atd. Chce to prostě ještě nějaký čas, možná budeme mít časem kanoistky i na olympiádě.“

Ale respektujme rovnoprávnost a nezkoušejme si vyprávět o nich bez nich. Jak ukázalo nedávné mistrovství Evropy v Bratislavě, také mezi vodními slalomářkami je zatím velmi málo zájemkyň o pádlování na kanoi, a tak situaci občas zachraňují kajakářky, které se rozhodnou tuto disciplínu vyzkoušet.

Velká fyzická náročnost

V takové roli se párkrát ocitla i letošní mistryně republiky Marie Řihošková - a může tedy srovnávat. „Myslím, že je těžká i pro muže, ale muži už si zvykli. Je fyzicky náročnější! To, co se na kajaku dělá oběma rukama, které se střídají, tak tady se jakoby pádluje jenom na jedné straně. Takže je to jednostranná zátěž. Ten záběr se prostě vede jinak a více se namáhá jedna strana. Takže je těžší celou tu trať sjet."

Viděno ze břehu - kličkování mezi brankami je pro některé závodnice klečící v kanoi těžko stravitelným soustem. A tak není divu, že ani bývalý špičkový kanoista a toho času trenér USK Praha Jiří Rohan příliš nejásá nad touto novinkou pocházející z autorské dílny Mezinárodní kanoistické federace.

„Myslím, že to není úplně vhodné pro ženy, zvlášť ta singl kanoe, protože v kanoi se klečí. A také tím, že je to hodně náročné fyzicky. Myslím, že pro ženy je kajak takový odpovídající. Ale když to Mezinárodní federace vypíše, tak ty závody budou a musíme se snažit vychovat nějaké kanoistky. A uvidíme, jak to půjde dál,“ prohlásil Jiří Rohan.

Sečteno a podtrženo: Experti na rychlostní kanoistiku a vodní slalom v Česku i v dalších zemích se tedy shodují v jednom: Z naší hlavy to není a nikdo se nás předem neptal, co tomu říkáme. Nicméně bereme to na vědomí a zkusíme se podle toho zařídit.

Aleš Procházka, Mirko Vasić Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme