Zdolá stěnu El Capitan za 24 hodin? Lezec Adam Ondra se vydal do Yosemit

Před lezcem Adamem Ondrou stojí další výzva. Několik týdnů poté, co ovládl mistrovství světa v lezení na obtížnost v Paříži, se vydal do amerického Yosemitského národní parku a trénuje na Dawn Wall, 900 metrů vysokou cestu na legendární stěně El Capitan. Pokořit ji chce za méně než čtyřiadvacet hodin.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Adam Ondra

Adam Ondra | Foto: Vojtěch Vrzba

Skálu El Capitan už několik horolezců pokořilo.

Výstup Adama Ondry nejhladší a nejvíc převislou cestou Dawn Wall ale bude výjimečný. Pokusí se totiž o takzvaný volný přelez. Pouze za pomoci vlastní síly po drobounkých, ostrých skalních výstupcích.

„Různé jisticí pomůcky, vklíněnce, skoby a nýty se při volném přelezu používají jen jako jištění a nahoru se člověk dostává jen vlastní silou. Tyhle přelezy už nejsou tak časté,“ vysvětlil Českému rozhlasu Adam Ondra.

Na Dawn Wall nejsou už vůbec časté. Cesta byla prostoupena pouze jednou. Před rokem to dokázali Tommy Caldwell a Kevin Jorgeson po dvaceti dnech pokusů. K prvovýstupu jim tehdy blahopřál i prezident USA Barack Obama.

Adam Ondra obhájil titul mistra světa v lezení na obtížnost, na boulderu přidal stříbro

Číst článek

„Plán je přelézt to třeba i trochu rychleji,“ usmívá se Ondra. Serveru emontana.cz se svěřil, že by přelez chtěl zvládnout do 24 hodin. „Ale lezení v Yosemitech je specifické, je to hodně o spárovém lezení. Žula nemá moc tření, je hodně hladká, kloužou tam nohy, takže se zatím budu soustředit na to, že budu v údolí lézt a budu si na tu specifickou skálu zvykat.“

Zvykal si nejdřív na pískovcových skalách v Česku, nyní už je přímo v Yosemitech. V kalifornském národním parku je vůbec poprvé, podle fotografií na instagramovém profilu trénuje především v úzkých spárách.


„Budu zkoušet jednotlivé délky, kroky, nacházet jednotlivé stupy, abych cestu znal perfektně. Pak začneme od začátku a pokusíme se stěnou prostoupit až nahoru. Na přelez samotný mám čas do konce listopadu,“ vytyčil si cíl.

Nejpravděpodobnější spolulezec je Čech Pavel Blažek. „Poleze se mnou po lanech a bude mi dávat stoprocentní podporu co se týče jištění, tahání batohů a věcí, co jsou na stěně potřeba,“ vysvětluje Ondra.

Třiadvacetiletý brněnský rodák Adam Ondra je považován za nejlepšího světového lezce současnosti. Před měsícem svou pozici potvrdil v Paříži, kde obhájil titul mistra světa v lezení na obtížnost a v boulderingu byl těsně druhý.

Leze ale především v přírodě a El Capitan je jedním z jeho snů. Po cestě, která je v nejpoužívanější francouzské stupnici ohodnocena jako 9a, má ještě jeden cíl: v norském Flatangeru vytváří „Project big“ – cestu, která by jako první v historii mohla být ohodnocena jako 9c.

Vojtěch Man Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme