Zemřel legendární novozélandský ragbista Jonah Lomu, bylo mu 40 let

Ve čtyřiceti letech zemřela ragbyová legenda, Novozélanďan Jonah Lomu. Byl první světovou hvězdou ragby, jako první vydělal přes milion dolarů a výrazně přispěl k popularizaci tohoto sportu. Nikdy se přitom nestal mistrem světa.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Legendární ragbista Jonah Lomu na světovém poháru v roce 1999

Legendární ragbista Jonah Lomu na světovém poháru v roce 1999 | Zdroj: Reuters

Novozélandský komentátor nemohl v semifinále mistrovství světa 1995 uvěřit tomu, co Jonah Lomu provedl s obranou Anglie. Prvního soupeře odhodil, druhého přeskočil a posledního obránce Mika Catta doslova zboural a doběhl pro svou první pětku v zápase. Tenhle moment Lomua proslavil.

„Když jsem ho měl jako zadák zastavit, znamenalo to, že předchozích 14 hráčů to nedokázalo. Pak mi došlo, že proti mně běží 120 kilo, já mám devadesát kilo. A to je, jako když jede vlak,“ vzpomínal Mike Catt.

Přehrát

00:00 / 00:00

Ve věku 40 let zemřel legendární ragbista Jonah Lomu. Jeho kariéru připomněl Martin Charvát

„Sklonil jsem se tak, jak mě to učili, zaútočil na spodek těla… Ale pak už si jen pamatuju, jak ležím na zádech, otáčím se a on pokládá pětku. Tak jsem potkal Jonaha Lomua,“ připomněl Catt.

Lomu položil nejvíce pětek za šampionáty 1995 i 1999. Z toho prvního získal stříbrnou medaili. Na levém křídle byl díky své rychlosti téměř nedostižný a vzápětí i nezastavitelný. Na jeho složení byli kolikrát potřeba i tři hráči. Přitom Lomu pracoval i na tom, aby pomohl týmu také v obraně.

„Je lepší přemýšlet o tom, co můžete pro spoluhráče vytvořit, jak přispět týmu. O pokládání pětek se až tolik nebojím. Právě tím, že pracujete na všech svých vlastnostech, tak vám to pomůže vylepšit váš výkon,“ říkal Jonah Lomu v dokumentu novozélandské televize.

Už od roku 1995 měl ale problémy s ledvinami. V roce 2004 podstoupil transplantaci, ale před pár lety jeho tělo ledvinu odmítlo. Jonah Lomu zemřel náhle ve 40 letech.

Martin Charvát Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme