Zesnulý ruský zápasník zůstane navzdory dopingu stříbrným medailistou z her v Londýně

Zesnulý ruský zápasník Besik Kuduchov zůstane stříbrným olympijským medailistou z londýnských her, přestože opakované prověření jeho vzorku z roku 2012 ukázalo, že se tehdy provinil proti pravidlům o dopingu. Disciplinární komise Mezinárodního olympijského výboru oznámila, že případ uzavřela a nebude v něm nic podnikat.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Zesnulý ruský zápasník Besik Kuduchov (vpravo) zůstane stříbrným medailistou z OH, i přes doping

Zesnulý ruský zápasník Besik Kuduchov (vpravo) zůstane stříbrným medailistou z OH, i přes doping | Foto: Fotobanka Profimedia

Čtyřnásobný mistr světa Kuduchov je bronzovým medailistou z Pekingu 2008 a v Londýně skončil druhý ve volnostylařské kategorii do 60 kg.

V následujícím roce zahynul při autonehodě. Letos bylo zjištěno, že zápasníkův londýnský vzorek byl pozitivní na steroid turinabol.

Za normálních okolností by mělo dojít k přerozdělení medailí, ta stříbrná by připadla původně třetímu Jogešwaru Duttovi, který v Londýně s Kuduchovem prohrál v osmifinále a pak se v opravách probil až k bronzu.

Dutt už ale v létě na sociálních sítích prohlásil, že by z úcty ke Kuduchovovi a jeho rodině stříbro nepřijal. "Pokud to půjde, měla by mu ta medaile zůstat. Bylo by to uctivé k jeho rodině. Pro mě je lidskost nade vše," uvedl Dutt.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme