Zlatá medaile pro Krpálka. Český judista je mistrem světa

Historicky premiérovou zlatou medaili z mistrovství světa vybojoval na šampionátu v Čeljabinsku pro české barvy judista Lukáš Krpálek. Ve finále kategorie do 100 kilogramů porazil český reprezentant Kubánce Josého Armenterose.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Lukáš Krpálek

Lukáš Krpálek | Foto: judokrpalek .com

Ve finále MS dosud byli jen Vladimír Kocman a Pavel Petřikov starší v 80. letech, oba však prohráli.

Zato rozjetý Krpálek dotáhl svůj boj do úspěšného konce. Člen USK Praha zároveň překonal Kocmana, když jako první český judista získal na MS už třetí medaili.

Na Kubánce si díky letošní výhře ze vzájemného souboje z Paříže věřil, spoléhal na držení na zemi a to se mu vyplatilo. Třikrát se mu sice Armenteros vykroutil, napočtvrté už byl ale rodák z Jihlavy úspěšný a udržel soupeře na zemi.

Jako světová jednička měl Krpálek v 1. kole volný los. Následně dvojnásobný mistr Evropy porazil Brazilce Luciana Correu za čtyři minuty. Český judista v zápase s mistrem světa z roku 2007 zaznamenal wazari a ipon.

Přes dalšího soupeře Ukrajince Artěma Blošenka přešel Krpálek téměř za celých pět minut. I přes jasnou převahu jihlavského rodáka se Blošenko dokázal z chvatů soupeře vysmeknout. V závěru byl ale rozhodčími potrestán za pasivitu a začal více riskovat, čehož Krpálek využil, Ukrajince zalehl a uškrtil na ipon.

I ve třetím zápase se Krpálek popasoval s rolí favorita. S neoblíbeným Švédem Martinem Pacekem si poradil do dvou minut.

S Chajbulajevem Krpálek ve své kariéře doposud pokaždé prohrál, jenže tentokrát měl převahu český silák, který od úvodu na domácího judistu útočil. Mistr světa z roku 2011 se z držení sice vždy vykroutil, nakonec ale dostal trest za pasivitu, což Krpálkovi k postupu do premiérového finále stačilo.

Ve 2. kole se s mistrovstvím světa rozloučil Michal Horák. Hvězdný Francouz Teddy Riner nepřipustil senzaci a českého judistu vyřadil za 37 vteřin. Šestinásobný mistr světa a naprostý suverén váhové kategorie nad 100 kilogramů neprohrál zápas už od roku 2010.

Marek Augustin Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme