Znovuzvolený Kejval chce olympioniky sponzorovat po celé čtyři roky. Inspiraci hledá u Britů

Jiří Kejval dostal další čtyři roky k dobru. Český sport si ho vybral za muže, který ho má i nadále vést coby předseda Českého olympijského výboru. Čekalo se to, na volebním plénu v Praze neměl dosavadní předseda žádného protikandidáta. Naopak se zvolením počítal a už má rozpracovaný program na podporu reprezentantů coby jednu z priorit ČOV pro další léta.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Jiří Kejval byl znovu zvolen do čela ČOV

Jiří Kejval byl znovu zvolen do čela ČOV | Zdroj: ČTK

Staronový předseda reagoval na kritiku, že vrcholoví sportovci ve srovnání třeba s mládeží nemají v Česku od olympijského výboru odpovídající finanční podporu.

„Chceme, aby sportovci dostávali peníze po celé čtyři roky, ne dva roky nebo rok před olympiádou. Je nespravedlivé, dostat na olympiádě medaili a pak nemít další dva roky podporu,“ prozradil předseda Českého olympijského výboru Jiří Kejval.

Přehrát

00:00 / 00:00

Český olympijský výbor rozdělil sportovce do tří kategorií a podle toho, v jaké jsou, je chce finančně podporovat

Sportovcům bude organizace distribuovat finance od podzimu. Olympionici o tom už vědí a například Eva Samková si znovu najímá mazače, s nímž byla na posledních zimních hrách v Soči.

Ze slov Kejvala šlo také vycítit, že třeba hodnota medailí z letošních her v Riu, kde se to hemžilo bronzovými, mohla být vyšší.

„Inspirovali jsme se Brity. Po olympiádě v Atlantě, kde tuším získali patnáct medailí – což je na šedesátimilionový národ málo –, zjistili, že musí něco změnit. Udělali ekonomický model a letos měli 69 medailí a byli druhou nejúspěšnější zemí za Amerikou

Můžeme tomu tedy říkat „britský model“. Kejval by ho rád uplatnil i na české sportovce a zvláštní komise má určovat, kteří z nich si peníze zaslouží.

„Máme v zásadě tři kategorie – v první jsou horká želízka, Martina Sáblíková a spol. Druhá jsou ti, kterým věříme, ale medaile u nich není ložená. A třetí jsou mladí, začínající sportovci,“ vysvětlil Kejval, který v čele ČOV dostal délku jednoho olympijského cyklu na to, aby záměr začal fungovat.

Jan Kaliba, Radek Šamša Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme