Žokej Bartoš vloni kraloval v Itálii, ale odpočinek nechystá. U koní to bývá řehole, říká

Dvojnásobný vítěz Velké pardubické Josef Bartoš kraloval v uplynulém roce italským dostihům. Vyhrál jich celkem padesát devět, což je úctyhodný počet. Rodák z České Lípy žijící v současné době ve Vysoké Libni u Mělníka však zůstává nohama na zemi. Ví totiž, že konečné číslo mohlo být ještě vyšší.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Trezor s Bartošem

Trezor s Bartošem | Foto: Milan Křiček

„Vždy lze dosáhnout víc, ale nyní je méně dostihů. Vloni jsem vyhrál přibližně 40% závodů, což je asi maximální úspěšnost, na kterou lze pomýšlet. V Itálii jsem jezdil koně pro nejlepšího italského trenéra Paola Favera, který tam je šampionem řadu let. Dostal jsem se na pozici jedničky, takže jsem z toho vytěžil a vyhrál jsem,“ uvedl čtyřiatřicetiletý žokej Josef Bartoš.

Přehrát

00:00 / 00:00

Žokej Josef Bartoš sice vloni zažil úspěšnou sezonu, ale odpočinek nechystá ani před tou letošní

Týdně musí zvládnout tři až čtyři dostihy. Za rok se pak přiblíží v Itálii sto padesáti startům. Další stovku zvládne v Česku. To vyžaduje tvrdou přípravu.

„Každý den trénuji na koních, což znamená třeba čtyři hodiny v sedle. Následně to je individuální. Když potřebuji, jdu si zaběhat, zaplavat či zajezdit na kole. Dělám tyto doplňkové sporty i proto, abych si udržel váhu. Žádného trenéra ale nemáme, takže záleží na mně. Program však není jen o třech dostizích za týden, ale se sobotními závody v Česku je jich většinou šest. A do toho cestování,“ vysvětluje Bartoš.

V samotné Itálii přitom chybí škola jezdců. Proto se v minulosti ohlíželi po okolních státech, kdo by tamní dostihy mohl jezdit.

„Já jsem tam jezdil s panem Váňou v době, kdy jsem u něj osm let pracoval. Tím, že jsem tam jezdil často, tak jsem si v Itálii udělal jméno a postavení. Závodit u něj byla pořádná řehole, takže jsem se u něj zocelil a stal se ze mě pořádný chlap,“ vzpomíná Bartoš na své předchozí angažmá ve stáji legendy českého dostihového sportu, po kterém se přesunul do Itálie.

Žokej Josef Váňa chce startovat v příštím ročníku Velké pardubické

Číst článek

„Co se rovinového závodění týká, tak to je v Itálii na vyšší úrovni. S překážkovým je to přibližně nastejno. Možná je na tom Česko lépe, protože to zde dělá více lidí, ale v Itálii jsou zase vyšší prémie. Každopádně však konkurence z Čech u nich poráží tu italskou,“ porovnává český žokej.

Aby tato slova platila i v nadcházející sezóně, nedopřeje si žokej, startující například i v Německu a Francii, moc odpočinku. Minimálně letos tedy určitě ne.

„Ve stájích teď máme mladé koně, které nyní učím, a to není sranda, protože nás stále shazují. U těch koní je to ale stále dokola, takže moc pauzy nemáme. Maximálně, když mám deset dní dovolené, ale tu letos v zimě neplánuji,“ dodal Josef Bartoš.

Pavel Petr, Jakub Knoll Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme