Pylové zpravodajství

Dominantní alergeny: pelyněk, plísně, trávy, merlíkovité, kopřivovité, jitrocel

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

pylové zpravodajství

pylové zpravodajství

V uplynulém týdnu pokračovala na celém území České republiky sezóna vysoce agresivního pelyňku, koncentrace tohoto alergenu v ovzduší se postupně zvyšuje. Pylu trav naopak vytrvale ubývá. Z obilovin se objevoval pouze pyl kukuřice. Pyl kopřivy byl stále hojný, místy se vyskytoval pyl chmele. Množství pylu merlíku a jitrocele se drželo na stejné úrovni, sezóna šťovíku postupně doznívá. Vysokých hodnot v ovzduší dosahovaly stále spóry plísní, především Cladosporium a Alternaria.

V tomto týdnu dojde k rychlému vzestupu koncentrace pylu pelyňku, vrchol jeho sezóny očekáváme koncem tohoto a začátkem příštího týdne. Postupně bude přibývat pylových zrn ambrózie, vyvrcholení sezóny tohoto silně agresivního plevele předpokládáme ke konci srpna a začátkem září. Zastoupení trav a obilovin bude naopak dlouhodobě klesat. Na stejné úrovni se bude držet pyl merlíkovitých a kopřivy. I nadále lze očekávat obrovské množství spór plísní, především rodů Alternaria a Cladosporium.

Pylové zpravodajství uslyšíte ve vysílání Českého rozhlasu 1 - Radiožurnálu přibližně od března do září každou středu v předpovědi počasí v Ranním Radiožurnálu v půl šesté a v půl deváté ráno.

Pylová informační služba Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme