Pylové zpravodajství

Dominantní alergeny: pelyněk, ambrózie, plísně, merlíkovité, kopřivovité, trávy, chmel

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

pylové zpravodajství

pylové zpravodajství

Nejvýznamnějším alergenem uplynulého týdne byl stále pelyněk, jeho koncentrace v ovzduší dosáhla svého maxima a nyní již začíná klesat. Na Moravě se začala pravidelně objevovat pylová zrna silně alergizující ambrózie. Trávy už nehrají významnější roli, postupně bude doznívat také sezóna kukuřice. Spóry plísní byly stále velmi hojné. Z ostatních alergenů se ve významnějším množství objevoval pouze pyl merlíkovitých, kopřivy a chmele.

Pro další období bude ještě dominantním alergenem pelyněk, jeho sezóna již bude ale rychle doznívat. Ambrózie se bude na jihovýchodě našeho území a v Polabí objevovat v ovzduší až do konce září. Spóry plísní budou i nadále hojné ve dnech, kdy při dostatečné vlhkosti dosáhne teplota vzduchu alespoň 25 stupňů, v alergologicky významné koncentraci se udrží v ovzduší až do října. Výskyt ostatních pylových alergenů se bude pozvolna, ale vytrvale snižovat.

Pylové zpravodajství uslyšíte ve vysílání Českého rozhlasu 1 - Radiožurnálu přibližně od března do září každou středu v předpovědi počasí v Ranním Radiožurnálu v půl šesté a v půl deváté ráno.

Pylová informační služba Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme