Pravidla upravující zahalování muslimských studentek jsou podle Chládka dostatečná

Stávající pravidla upravující zahalování dívek ve školách jsou dostatečná a ministerstvo školství nechystá ani změnu zákonů, ani doporučení školám. Uvedl to ministr školství Marcel Chládek (ČSSD). Diskusi o zahalování rozpoutal zákaz na jedné z pražských škol a následný výrok veřejné ochránkyně práv.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

muslimská dívka (ilustrační foto)

muslimská dívka (ilustrační foto) | Foto: stock exchange

„Já nejsem příznivce toho, abychom při každém sebemenším problému měnili zákon,“ uvedl Chládek.

Případ, který diskusi rozpoutal, se týká Střední zdravotnické školy v Praze. Ombudsmanka Anna Šabatová se postavila na stranu studentky ze Somálska, které škola zakázala nosit takzvaný hidžáb, šátek zahalující vlasy a krk.

Šabatová kritizovala plošný zákaz nošení šátku na škole, který je podle ní diskriminační, i to, jak k problému přistoupila Česká školní inspekce, která prý vycházela hlavně z informací školy.

Závěr inspekce byl, že škola nechybovala, protože pokrývka hlavy mohla studentkám překážet při praktické výuce v nemocnici či ve škole.

Podle Chládka by si, co se šátků týká, měla každá škola stanovit vlastní pravidla, ovšem v souladu s Ústavou, která zaručuje svobodu náboženského vyznání.

V případě pražské školy jde podle něj spíš o nedorozumění. „Já mám informaci o tom, že tam to nebylo směrem k náboženství,“ poznamenal.

Ombudsmanka ve svém stanovisku píše, že čeká ještě na vyjádření školy. Podrobnosti a úplnou argumentaci k případu prý zveřejní v druhé polovině září 2014.

Islámský oděv pro ženy: Hidžáb, Dupata, Abája, Čador, Nikáb a Burka | Foto: Michal Jindra

Ľubomír Smatana, kov Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme