Vláda chce urychlit výstavbu silnic a dálnic. Řešilo se i mýto a dráhy

O výstavbě silnic a dálnic, ekonomické stabilizaci Českých drah, novém dodavateli na provoz mýtného systému nebo o obchvatu Českých Budějovic jednali odpoledne zástupci kolice na schůzce, kterou svolal premiér a šéf ČSSD Bohuslav Sobotka. Cílem bylo ujistit se, že se v resortu dopravy stihnou dodržet dané termíny, a bude se tak plnit programové prohlášení vlády.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Pokládání asfaltu na D1 Průhonice - Chodov

Pokládání asfaltu na D1 Průhonice - Chodov | Foto: Petr Jansa

„Bavili jsme se především o otázce nějakého plánu výstavby dálnic, řešili jsme také otázku přípravy zákona o liniových stavbách, který považujeme za naprosto klíčový,“ upřesnil místopředseda KDU-ČSL a Poslanecké sněmovny Jan Bartošek.

Podle ministra financí a šéfa hnutí ANO Andreje Babiše dostal ministr dopravy Antonín Prachař z hnutí ANO za úkol připravit plán na urychlení celého procesu.

„Domluvili jsme se, že do konce září pan Prachař předloží ohledně dálnic mapu České republiky, kde uvidíme barevně rozlišené úseky, které uděláme v letech 2014, 2015 a 2016,“ nastínil Babiš.

Sobotka: Prachař se dal na vojnu, musí bojovat

Podle premiéra Bohuslava Sobotky z ČSSD je důležité také včas vypsat výběrové řízení na nového provozovatele mýtného systému v Česku:

„Nový provozovatel by měl mýtný systém provozovat od 1. ledna 2017. Je důležité, aby se včas stihlo řádné a transparentní výběrové řízení. I tady nás pan ministr ujistil, že nehrozí zpoždění.“

Podle předsedy vlády je momentálně v resortu dopravy spousta problémů, které musí ministr Prachař řešit.

„Nezávidím mu, nicméně dal se na vojnu a musí bojovat. Očekáváme, že nebude docházet ke zpoždění a že organizace, které spadají pod ministerstvo dopravy, budou personálně stabilní,“ řekl po jednání Sobotka.

O ministrově případném odchodu se podle premiéra na jednání nemluvilo. Oproti tomu padla ještě řeč na řadu dalších dopravních témat - třeba na odstraňování sesuvu svahu na dálnici D8.

Jana Čermáková, msk Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme