Deset osobností podepsalo výzvu 'Zastavme Putina!' Rusko podle nich ohrožuje i střední Evropu

Deset veřejně činných osobností z Česka a Slovenska se podepsalo pod výzvu „Zastavme Putina!“ Výzva se vztahuje ke konfliktu na Ukrajině a upozorňuje, že nynější ruská politika se netýká jen Ukrajiny, ale ohrožuje politické uspořádání celé oblasti střední a středovýchodní Evropy.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ruský prezident Vladimir Putin

Ruský prezident Vladimir Putin | Foto: Alexander Zemlianichenko | Zdroj: ČTK

„Je společným zájmem nás všech postupovat v současné, Ruskem vyvolané krizi jednotně a společně a zabránit destabilizaci střední a středovýchodní Evropy, která je naším společným domovem,“ stojí v textu.

Autoři vyzývají k těsnější spolupráci s EU, NATO a USA, kteří by měli „rozhodněji než dosud hájit politickou stabilitu, svobodu a demokracii ve střední a středovýchodní Evropě“.

Přehrát

00:00 / 00:00

O perspektivách Ukrajiny diskutovali europoslanec za TOP 09 Luděk Niedermayer a zakladatel Spolku přátel Ruské federace v ČR Jiří Vyvadil

„V naší republice si dostatečně neuvědomujeme, jak vážná situace je. Jak vážné je, že se Rusko rozhodlo ignorovat mezinárodní smlouvy, některé základy uspořádání po pádu železné opony, na které se se svými partnery domluvilo. Domníváme se, že to může zcela zásadním způsobem ohrožovat i náš region,“ vysvětluje jeden ze signatářů výzvy, europoslanec za TOP 09 a ekonom Luděk Niedermayer.

Podle něj je správné, že Evropská unie spolu se Spojenými státy chystá další zpřísnění hospodářských sankcí vůči Rusku.

„Z řady dobrých důvodů nepřipadá v úvahu vojenská odpověď na to, že Rusko nejprve zabralo část cizího státu, jehož územní celistvost garantovalo, a poté se nepochybně ve velké míře podílí na konfliktu, který se na východní Ukrajině odehrává. Tak si myslím, že se má sáhnout po jiném řešení, které je dobré, a to představují hospodářské sankce,“ míní Niedermayer.

Obama varuje před přehnanou důvěrou v příměří na Ukrajině

Číst článek

Zakladatel Spolku přátel Ruské federace v ČR a bývalý poslanec a senátor za ČSSD Jiří Vyvadil to vidí opačně. Upozorňuje, že po vyhlášení sankcí vzrostla v Rusku popularita Vladimira Putina na 84 procent. 80 procent Rusů také podle průzkumu souhlasí s odvetnými sankcemi vůči Západu.

„Podle mého názoru EU i NATO nás zatáhly do obrovského konfliktu. Vidím to zcela opačně, než pan Niedermayer a domnívám se, že je třeba se proti tomu postavit. Souhlasím se signatáři v jednom – zásadně se změnila doba. Rusko už je zase světovou velmocí,“ tvrdí Vyvadil.

NATO vytvoří síly rychlé reakce s několika tisíci vojáky. Na obranu svých členů

Číst článek

Domnívá se také, že výsledkem konfliktu na Ukrajině bude rozpad země. „Mimo vší pochybnost se západ a východ Ukrajiny rozdělí. Ukrajina nebude pevná. Neříkám to dnes, říkal jsem to už v lednu. Východisko není v zatlačování Ruska, ale přiznávám, východisko je v tom, že všichni začnou velmi sebekriticky posuzovat, kde jsou hranice. Západ nemůže nic,“ říká zakladatel Spolku přátel Ruské federace v ČR.

Europoslanec Niedermayer takové názory odmítá. „To mi zní docela hrůzostrašně. Zajímalo by mě, kde se podle pana Vyvadila budou obnovovat hranice a co to pro nás bude znamenat. Já jsem jenom rád, že jsme součástí NATO a že situace vede k tomu, že dochází k podstatnému posílení základní charakteristiky NATO, tzn. ochraně svých členů. Z toho co pan Vyvadil říká, mám docela hrůzu,“ dodává Niedermayer.

Vladimír Kroc, ČTK, mka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme