Policisté zasahovali v zahraničních sídlech lobbistů Janouška a Rittiga

Policisté zasahovali kvůli lobbistům Romanu Janouškovi a Ivo Rittigovi v zahraničí. Detektivové prohledali Janouškovo sídlo u chorvatského Zadaru, a byli také v Monaku, kde se zdržuje Ritttig. Podle Lidových novin souvisí akce s vyšetřováním kauzy okolo Jany Nečasové, dříve Nagyové.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ivo Rittig jde k výslechu

Ivo Rittig jde k výslechu | Foto: Filip Jandourek

Zásah policie potvrdil náměstek olomouckého vrchního státního zástupce Pavel Komár. Čeho se týkal, ale s ohledem na pokračující vyšetřování říct odmítl.

„Na základě žádosti o právní pomoc byly v trestní věci, kde výkon dozoru provádí olomoucké vrchní státní zastupitelství, provedeny v zahraničí úkony právní pomoci. Konkrétně se jedná o Chorvatsko a Monacké knížectví.“

Přehrát

00:00 / 00:00

Kvůli případům lobbistů Romana Janouška a Ivo Rittiga zasahovali policisté v Chorvatsku a Monaku. Na podrobnosti se Radiožurnál zeptal advokáta Romana Janouška, Vít Široký.

Policejní akci ve vile Romana Janouška v Chorvatsku potvrdil i jeho advokát Vít Široký. „Tuto informaci mám od klienta, takže potvrdit to mohu,“ uvedl. Jaké dokumenty si policisté z Janouškova letního sídla odnesli, ale prý neví.

„Mám pouze od klienta potvrzeno, že úkon proběhl a předpokládám, že se k nějakým materiálům dostanu později. Podle mě asi hledali tytéž materiály, jaké hledali při domovních prohlídkách, které byly realizovány v bydlišti a pracovišti klienta již před rokem a půl,“ uvedl.

Podle advokáta se jeho klient zdržuje v současné době v Praze a u domovních prohlídek osobně nebyl. „Klient s domovními prohlídkami nesouhlasil, jako i s těmi, které proběhly tady v Praze. Ale těžko s tím něco naděláte, mají-li orgány činné v trestním řízení k tomu povolení, musíme se tomu podrobit,“ poznamenal.

Janouška policisté podezřívají z tunelování zakázek státních a polostátních firem, konkrétně třeba Povodí Vltavy.

Policisté zasahovali také v Monaku – kvůli dalšímu lobbistovi Ivo Rittigovi. Jeho advokátka ale o zásahu podle Lidových novin neví.

Tomáš Bystrý, bre, kap Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme