Pokud vhodíte občanku do urny, musíte čekat. Dítě by hlas vhazovat nemělo

V pátek 19. září a v sobotu 20. září půjdou lidé z desátého pražského obvodu volit do horní komory parlamentu v doplňovacích volbách za senátora Jaromíra Štětinu za TOP 09. Ten se totiž stal europoslancem.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Volby

Volby | Foto: Český rozhlas

Tyto doplňovací volby se konají tři neděle před pravidelnou obměnou třetiny Senátu.

Náhradníka za Jaromíra Štětinu budou volit v městských částech Praha 10, Praha-Dubeč a Praha-Štěrboholy.

K volbám stačí přijít s dokladem totožnosti: občanským průkazem nebo pasem. Pokud někdo občanský průkaz na poslední chvíli ztratí nebo zjistí, že mu už neplatí, není všechno ztraceno.

„Některé pověřené obecní úřady budou vydávat tzv. rychloobčanské průkazy i druhý den voleb, tedy v sobotu. Rychloobčanka se vydává právě za účelem volebního práva,“ říká Vladimír Řepka z ministerstva vnitra.

V doplňovacích volbách do Senátu volí lidé v místnostech, na které jsou zvyklí z jiných typů voleb - třeba parlamentních. Adresa je na volebních lístcích. Volit se musí za plentou.

„V případě, že nepůjdu za plentu, tak mi okrsková volební komise neumožní hlasovat,“ vysvětluje Řepka.

Volby a dítě

Když si chce dospělý vzít s sebou za plentu dítě, neměl by s tím být problém. Konečné slovo má ale předseda komise. Dospělý by ale neměl nechat dítě volební lístek do urny vhodit.

Podle ministerstva vnitra také často lidé vhazují do uren i věci, které tam nemají co dělat - od klíčů po vzkazy politikům. Nejčastěji tam omylem vhodí s lístkem i občanku.

„Když takovou chybu udělám, je nutné si uvědomit, že musím počkat do soboty do 14. hodiny – do uzavření volebních místností a do rozlepení obálek, protože není možné volební schránku rozpečeťovat před tím, než budou uzavřeny volební místnosti,“ upozorňuje Vladimír Řepka z ministerstva vnitra.

Do Senátu můžou volit všichni občané České republiky, kterým bylo aspoň druhý den voleb 18 let.

Jak volí Češi ze zahraničí?

Češi žijící v zahraničí mohou do Senátu volit, musí si ale vyzvednout voličský průkaz a dostavit na území České republiky.

„Mohou volit v libovolném volebním obvodu. Tuto věc mohou zopakovat každé dva roky, když jsou vyhlašovány volby do Senátu,“ dodává Jiří Prox z Českého statistického úřadu.

„Občan České republiky, který nemění trvalé bydliště, tak má možnost volit do Senátu zpravidla jednou za šest let,“ uzavírá Prox.

Nového senátora za desátý pražský obvod zvolí lidé na tři roky - tedy na zbytek funkčního období Jaromíra Štětiny.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme