Vrchní soud v Olomouci vyhověl žalobci a znovu zpřísnil Radku Březinovi vazbu

Olomoucký vrchní soud znovu rozšířil lihovému bossovi Radku Březinovi důvody vazby. Zůstane v ní nejen kvůli obavě z útěku, ale i kvůli možnému ovlivňování svědků.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Vrchní soud v Olomouci

Vrchní soud v Olomouci | Foto: Alena Vykydalová | Zdroj: Český rozhlas

„Rozhodnutí krajského soudu v otázce zmírnění vazby jsme zrušili, zůstávají mu tedy oba dva důvody, útěkový i ovlivňování svědků. Vyhověli jsme tak stížnosti státního zástupce,“ řekl ČTK mluvčí soudu Vladimír Lichnovský.

Soudce krajského soudu Březinovi obžalovanému kvůli daňovému úniku zmírnil vazbu poté, co se údajný šéf lihové mafie rozhodl u soudu nečekaně otevřeně vypovídat a svou vinu přiznal.

Soud přihlédl také k tomu, že vyslechl svědky, jež Březina ovlivňoval, aby svědčili v jeho prospěch.

„Radek Březina učinil několikahodinovou výpověď. Uvedl, že se trestná činnost stala, a že byl hlavním pachatel této činnosti,“ vysvětlil tehdy soudce Eduard Ondrášek.

Soud zmírnil údajnému lihovému bossovi Březinovi vazbu, ke kauze se vrátí v září

Číst článek

Žalobce proti tomu podal stížnost. Poukazoval hlavně na související trestní řízení, ve kterém bylo zaznamenáno rozsáhlé ovlivňování svědků a maření vyšetřování. Dokazování podle něj nebylo dokončeno.

Rozhodnutí vrchního soudu dosud vrchní státní zastupitelství neobdrželo. Podle žalobců však důvod trvá, a to i přesto, že jejich stížnost neměla odkladný účinek a Březina tak od rozhodnutí krajského soudu v mírnějším typu vazby pobývá. Na určitou dobu tak byl tento důvod vazby zmařen.

Údajný šéf lihové mafie se zodpovídá se svým bratrem Tomášem a s Tomášem Pantlíkem z utajených skladů lihu v Olomouci, Stojčíně na Pelhřimovsku a ve Valašském Meziříčí, kam líh z falešných denaturací mířil.

Daňový únik byl vyčíslen na půl miliardy korun. Jména Březinových figurují i v případu takzvané lihové mafie. Podle žalobců mohla obviněná skupina na nezdaněném lihu ošidit stát o tři miliardy korun.

ČTK, Vojtěch Bureš Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme