Iráčtí Kurdové dostali z Česka další dodávku munice

Z pardubického letiště v pondělí odletěla do Iráku další zásilka zbraní pro Kurdy. Dodávka byla už třetí v pořadí a obsahovala zhruba 2 miliony nábojů. Stejné množství poslalo Česko Kurdům už ve čtvrtek a v sobotu. Poslední dodávka se pak chystá na středu.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Kanadští vojáci nakládají munici do letadlaGlobemaster na pardubickém letišti

Kanadští vojáci nakládají munici do letadlaGlobemaster na pardubickém letišti | Foto: Honza Ptáček | Zdroj: Český rozhlas

Česká vláda rozhodla, že Kurdům daruje munici za 41 milionů korun. Kromě střel do kulometu jde o náboje do útočných pušek Kalašnikov, pancéřových pěstí a ruční granáty. Kurdové je využijí v boji proti extrémistům z organizace Islámský stát.

Podle premiéra a šéfa ČSSD Bohuslava Sobotky není Česko formálně součástí koalice proti Islámskému státu, přestože dodává zbraně Kurdům, kteří proti organizaci bojují. Případnými riziky se ale má zabývat Bezpečnostní rada státu.

Česká vláda na konci srpna rozhodla, že Kurdům daruje konkrétně deset milionů nábojů pro útočné pušky Kalašnikov, osm milionů nábojů do kulometů, pět tisíc nábojů pro pancéřové pěsti a stejné množství ručních granátů.

Celkem je to 500 tun materiálu ze starších zásob, u kterých se nepředpokládalo další využití. Kurdové nyní podle ministerstva nejvíce potřebují náboje do kulometů, proto se přednostně přepravuje tato munice.

Pomoc nabídly i další země. Kanada vyslala do Iráku 70 členů speciálních jednotek, aby radili tamním bezpečnostním složkám v boji proti islamistům.

Poradce má v zemi i Austrálie, která se nově připojí taky k leteckým útokům. Spojené státy a Francie bombardují pozice radikálních islamistů na severu Iráku.

Petra Hosenseidlová, Anna Jadrná Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme