Kauzu Šišky a Hojera z ministerstva práce vrátil soud k novému jednání

Kauzu bývalých úředníků ministerstva práce Vladimíra Šišky a Milana Hojera, kteří letos dostali šest a pět let vězení za vydírání, vrátil odvolací soud k novému jednání. Muži podle žalobce žádali od firmy stažení stížnosti na ministerstvo, jinak by prý nedostala zakázku. Vrchní soud v Praze případ poslal zpět městskému soudu.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Vrchní soud a Vrchní státní zastupitelství v Praze

Vrchní soud a Vrchní státní zastupitelství v Praze | Foto: Marián Vojtek

Kvůli Šiškovu stíhání rezignoval v říjnu 2012 jeho nadřízený, ministr Jaromír Drábek (TOP 09).

Podle mluvčího vrchního soudu Jana Fořta se rozhodovalo již ve středu v neveřejném jednání. Ze zjištění ČTK vyplývá, že předchozí verdikt byl zrušený a spis se vrací k novému jednání. Odůvodnění získají advokáti v následujících dnech.

Neveřejné jednání se koná bez státního zástupce, právníků a obžalovaných a děje se tak zpravidla ve chvíli, kdy lze dopředu usoudit, jaké padne rozhodnutí.

Bývalý náměstek Šiška a exšéf IT oddělení úřadu Hojer podle městského soudu žádali od jednatele firmy OKsystem stažení stížnosti na ministerstvo u antimonopolního úřadu. V opačném případě by prý firma nedostala stomilionovou zakázku.

Šiška a Hojer se hájí tím, že plnili nařízení vlády

Oba muže potrestal vězením v letos v květnu Městský soud v Praze, proti čemuž se odvolali. Vinu odmítají a hájí se tím, že plnili nařízení vlády, podle nějž dostali za úkol uspořit polovinu nákladů ministerstva.

OKsystem prý měl v oblasti IT zakázek monopolní postavení a diktoval si stále další podmínky. Firma zajišťovala pro úřad čtyři rozsáhlé informační systémy. Ministerstvo se ale v roce 2011 bez vypsání výběrového řízení dohodlo s jiným dodavatelem, společností Fujitsu Technology Solutions.

OKsystem v tom spatřoval rozpor se zákonem o veřejných zakázkách, a proto se obrátil na antimonopolní úřad. Podle soudu Šiška s Hojerem po vzájemné dohodě opakovaně požadovali po jednateli firmy Martinu Procházkovi, aby stížnost stáhl.

Od července do září 2012 mu prý na schůzkách ve svých kancelářích i v nedaleké kavárně hrozili, že v opačném případě firmě nebude přidělena zakázka na přepis informačního systému státní sociální podpory do jednotné datové základny v hodnotě nejméně 100 milionů korun.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme