Sněmovna zrušila poplatky u lékaře a za recept. Platit se bude jen za pohotovost

Sněmovna dnes schválila zrušení třicetikorunových poplatků u lékařů a za recept v lékárnách od příštího roku. Zůstanou jen devadesátikorunové platby za pohotovost. Komunisté neprosadili návrh, aby rovněž skončily. Přesto společně s hnutím Úsvit hlasovali pro zrušení. Vládní novela zákona o veřejném zdravotním pojištění, kterou kritizují TOP 09 a ODS, nyní míří k posouzení do Senátu.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Zdravotnické poplatky

Zdravotnické poplatky | Foto: Tomáš Adamec

Zrušení poplatků tedy nepodpořila jen pravicová opozice.

TOP 09 a ODS se obávají, že zrušení poplatků povede ke zneužívání zdravotnické péče. Lidé se podle nich budou vyhýbat i platbě devadesáti korun za pohotovost a raději si zavolají záchranku.

Přehrát

00:00 / 00:00

O zrušení poplatků u lékaře a za recept diskutovali Irena Kudrnovská ze Sdružení praktických lékařů a poslanec hnutí ANO Rostislav Vyzula

Podle exministra zdravotnictví Leoše Hegera z TOP 09 budou chybět peníze na některé projekty, například léčbu vzácných nemocí. Zrušení poplatků má podle něj i další rozměr.

„Sociální demokracie a zbytek koalice paradoxně odstraňují určitou část solidarity, která je v tomto případě solidaritou mezi méně a více nemocnými lidmi,“ dodal Heger.

Zrušení poplatků kritizovali především poslanci lékaři, za ODS to byl Bohuslav Svoboda. Náklady, které bude muset pojišťovna zaplatit, se podle něj významně zvýší.

„Efekt poplatků byl naprosto jednoznačný. Například v oboru gynekologie jsme měli převahu komplexních preventivních prohlídek, které byly hrazeny bez poplatků. Péče byla nasměrována správným směrem,“ konstatoval Svoboda.

Naopak pro zrušení poplatků hlasovalo hnutí Úsvit a podpořili ho i komunisté. Ti pro něj zvedli ruku přesto, že neprošel jejich návrh na zrušení úplně všech poplatků.

Poplatky počet ošetření nezredukovaly

Proč vláda nezrušila i devadesátikorunovou částku na pohotovosti, vysvětluje ministr zdravotnictví za ČSSD Svatopluk Němeček. Podle něj plnil tento jediný poplatek očekávanou regulační funkci.

„Když jsme si dělali analýzy po několika letech, jak se spotřeba vyvíjí, tak v prvním roce u všech typů péče došlo ke snížení. Ale pak se to dostalo na stejnou hladinu. Jedině u 90korunového poplatku se spotřeba snížila. Navíc si myslíme, že je třeba mít bariéru, aby pohotovostní služby nebyly zneužívány,“ upozorňuje Němeček.

Novela zákona teď míří do Senátu a pak k podpisu prezidentovi. Stát je připravený výpadek poplatků, který bude až přes tři miliardy korun, lékárnám a lékařům kompenzovat.

Ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček | Foto: Filip Jandourek

„Za velmi důležité považuji i to, že se nám podařilo zajistit kompenzace poskytovatelům. Nemocnicím to běží již v letošním roce, protože tam ty poplatky zrušil na náš popud Ústavní soud,“ dodává ministr zdravotnictví a pokračuje:

„Ambulantním poskytovatelům to bude v podstatě zrealizováno s účinností ke zrušení těch poplatků a částečné kompenzace dostanou i lékárny. Způsob i formu už máme vytvořenou.“

Poplatky schválila Poslanecká sněmovna koncem srpna 2007. Tehdy je zavedla vláda Mirka Topolánka a ministr zdravotnictví Tomáš Julínek. Jednou z výrazných tváří se stal i někdejší mluvčí resortu Tomáš Cikrt.

Přehrát

00:00 / 00:00

O poplatcích debatovali exmluvčí resortu zdravotnictví T. Cikrt, komentátor ČRo P. Hartman a právník Platformy zdravotních pojištěnců O. Dostál

„Je to politické rozhodnutí. Sociální demokracie slíbila voličům, že poplatky zruší. Má křeslo ministra zdravotnictví a jemu nezbývá nic jiného než poplatky zrušit,“ hodnotí Cikrt.

Většina lidí v současné době neměla s poplatky ve zdravotnictví zásadní problémy, domnívá se komentátor Českého rozhlasu Petr Hartman.

„Jak ukázaly výsledky krajských voleb v roce 2008, tak sociální demokracie postavila na poplatcích svoji kampaň a drtivě volby vyhrála. Byl to snadný terč. Lidé do té doby byli zvyklí, že ve zdravotnictví oficiálně neplatili. Jak ukázala doba, tak se psychologická bariéra prolamovala,“ přibližuje Hartman.

Přehrát

00:00 / 00:00

O zrušení poplatků mluvili viceprezident Svazu pacientů Josef Mrázek a bývalý ministr zdravotnictví za TOP 09 Leoš Heger

Poplatky byly zavedeny, lidé si na ně zvykli a i lékaři překonali odpor, že musí vybírat peníze v ambulancích, dodává Cikrt.

„Toto politické rozhodnutí je už opožděné. Ani mi nevadí, zda se ruší nebo neruší poplatky, ale není místo toho jiná vize, jak ufinancovat v dalších letech české zdravotnictví,“ podotýká Cikrt.

„Když se podíváme na vývoj toho, jak zafungoval regulační smysl poplatků, tak se ukazuje, že zafungoval velmi výrazně u pohotovostí. Také politici usoudili, že tento poplatek nechají. U ostatních věcí se to výrazně nezměnilo,“ konstatuje komentátor Českého rozhlasu Hartman.

Zrušení třicetikorunových poplatků by lidé uvítali

Rozhodnutí vlády zrušit třicetikorunové poplatky lidé vesměs vítají. Skoro každý druhý Čech by přitom nejradši neplatil u doktora vůbec - ani za ošetření na pohotovosti. Vyplývá to z červencového průzkumu agentury Median pro Český rozhlas.

„Čím vzdělanější odpovídající, tím méně by všechny poplatky zrušil. Čím vyšší je vzdělání, tím vyšší je příjem, takže tam už ti lidí nejsou tak citliví,“ popisuje výsledky Blanka Vančurová, která průzkum zpracovala.

Nové vládní návrhy zákonů, Bleskový výzkum (CAPI) - Poplatky u lékaře | Foto: Median

Bleskový průzkum 9.8.2013 - Metodologie výzkumu | Foto: Median

Bleskový průzkum 9.8.2013 - Struktura vzorku | Foto: Median

Jana Čermáková, Věra Pfeifferová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme