Zemřel hudebník a skladatel Petr Skoumal, bylo mu 76 let

Po dlouhé nemoci zemřel hudebník, skladatel a textař Petr Skoumal. Oznámil to jeho přítel a spolupracovník Michal Prokop. Petru Skoumalovi bylo 76 let.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Petr Skoumal na archivním snímku

Petr Skoumal na archivním snímku | Zdroj: ČTK

Skoumal v 60. letech působil v pražském Činoherním klubu, kde spolupracoval s Janem Vodňanským. Napsali spolu několik scénických koláží s písničkami, například Úsměv idiota.

„To bylo vzájemné intuitivní ovlivňování, taková symbióza textového a hudebního tvaru. Naše nápady se prolínaly, mě směrem do hudby a jemu směrem do textu. Pak už jsme nerozlišovali autorství hudby a textu. Všechno jsme prezentovali jako dvojice Vodňanský Skoumal,“ vzpomíná Jan Vodňanský.

Přehrát

00:00 / 00:00

Na Petra Skoumala vzpomínal ve vysílání Radiožurnálu Jan Vodňanský

Za normalizace museli z divadla odejít a Skoumal se pak věnoval tvorbě pro film a televizi. Napsal například hudbu ke snímkům Jára Cimrman, ležící spící nebo Rozpuštěný a vypuštěný a k dětským večerníčkům Maxipes Fík nebo Bob a Bobek. Byl také externím spolupracovníkem Československého rozhlasu.

Se Skoumalem dlouhodobě spolupracoval také hudebník Michal Prokop. Před 30 lety spolu například točili Kolej Yesterday.

„Já jsem se od něj učil civilnímu zpívání. Když jsme točili Kolej Yesterday, asi nejslavnější desku, na které jsme spolu pracovali, učil jsem se od něj, jak se to má zpívat, když se tomu má věřit, tak jakoby nezpěvácky. To on strašně uměl."

Petra Hosenseidlová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme