Umírněné pití piva může prospívat lidskému zdraví, uvádí studie

Umírněné pití piva může prospívat lidskému zdraví. Vyplývá to ze studie, kterou na sympoziu Pivo a zdraví v Bruselu prezentovali vědci. Podle ní mohou dvě sklenice piva u muže a jedna u ženy, vždy doprovázené jídlem, podporovat obranyschopnost organismu i zlepšovat paměť.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

pivo, sklenice piva, pivo na pultě, pitný režim/ilustr. obr.

pivo, sklenice piva, pivo na pultě, pitný režim/ilustr. obr. | Foto: Quinn Dombrowski

Prospěšnost mírného pití piva pro lidské zdraví potvrzuje i bývalý výkonný ředitel Českého svazu pivovarů a sladoven a v současné době nezávislý expert Jan Veselý:

„Množství - do dvou piv denně u zdravého dospělého muže a dvou třetinek u zdravé dospělé ženy - prokazuje prospěšnost v desítkách studií z nejrůznějších států světa.“

K podobným studiím je rezervovaný primář Oddělení léčby závislostí Všeobecné fakultní nemocnice v Praze Petr Popov, i když i v pivu se podle něj najdou prospěšné látky:

Přehrát

00:00 / 00:00

O údajné prospěšnosti pití piva mluví odborník na závislost na alkoholu Petr Popov a bývalý výkonný ředitel ČSPS Jan Veselý

„Když vezmeme pivo do laboratoře, tak v něm najdeme velké množství prospěšných látek. Je jen otázka, co dělají s lidským organismem pohromadě s ethylalkoholem - látkou, která je pro lidské tělo toxická.“

Podle Veselého ethanol, v množství do 40 gramů denního příjmu, které je obsaženo přibližně v jednom litru piva, výrazně snižuje riziko kardiovaskulárních chorob.

„To je jednoznačně prokázaný fakt. Konzumenti piva mají daleko menší riziko než abstinenti. Samozřejmě tu jsou i další rizika jako je rakovina tlustého střeva," podotýká Veselý.

Spotřeba v Česku klesá

Češi vypijí sedm až osm piv týdně. „Jedno pivo denně ještě nemusí být zlé pro někoho, kdo nemá dispozici pro nějaké onemocnění, pro které se doporučuje úplná abstinence. Jedno pivo nemusí být zlé pro člověka, který nemá dispozici pro vznik závislosti na alkoholu. Já jsem proti paušálnímu doporučování všem,“ uvádí Popov.

Spotřeba piva v České republice klesá, podle Veselého je příčinou změna životního stylu, jiné priority a trávení volného času:

„Na začátku 90. let to bylo kolem 160 litrů na hlavu, dnes je to kolem 140 až 145 litrů. Naopak roste spotřeba piva v rozvíjejících se zemích, jako je Brazílie, Indie a Čína. Nicméně i tam je spotřeba piva jen zlomkem té naší. My máme nejvyšší spotřebu piva na hlavu na světě,“ dodává Veselý.

Vladimír Kroc Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme