Prezident Zeman není spokojen s ambasádou v Kyjevě. Kvůli volyňským Čechům

Prezident Miloš Zeman není spokojený s prací českého velvyslanectví v Kyjevě. Nelíbí se mu hlavně jeho přístup k žádostem volyňských Čechů o přesídlení z Ukrajiny do Česka. Prezident proto jejich seznam předá ministru vnitra Milanu Chovancovi z ČSSD, aby v této věci jednal.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Prezident Miloš Zeman

Prezident Miloš Zeman | Zdroj: ČTK

Miloš Zeman o svém kritickém postoji už v pátek mluvil s ministrem zahraničních věcí Lubomírem Zaorálkem (ČSSD).

„Pan prezident panu ministru zahraničí sdělil, že je hluboce nespokojen s prací českého velvyslanectví v Kyjevě. Podle pana prezidenta nemá dobrý vztah k volyňským Čechům. Pan prezident se proto rozhodl, že seznam 232 osob, které žádají o repatriaci do České republiky, předá 18. října ministru vnitra Milanu Chovancovi s žádostí, aby v této věci pokud možno jednal,“ potvrdil mluvčí Hradu Jiří Ovčáček.

Zatímco Zeman práci českého velvyslanectví v Kyjevě kritizuje, šéf diplomacie Lubomír Zaorálek žádné informace o jejím selhání nemá. České televizi řekl, že jeho ministerstvo i velvyslanectví postupují vůči volyňským Čechům vstřícně.

„Já jsem sám slyšel, že děkovali zastupitelskému úřadu za to, co pro ně dělá, a slyšel jsem tam poměrně dost chvály,“ uvedl Zaorálek.

Možnost většího přemístění volyňských Čechů má prověřit ministerstvo vnitra

Číst článek

Prezident Zeman už minulý měsíc podpořil žádost o repatriaci 40 rodin volyňských Čechů z Žytomyrské oblasti, které se na české představitele obrátily v březnu na pozadí vypuknutí rusko-ukrajinského konfliktu o Krym.

Nyní se k žádosti připojilo přes 70 rodin, mezi nimiž jsou údajně jak volyňští Češi ze západu Ukrajiny, kteří už v březnu dvakrát české úřady o pomoc s repatriací žádali, tak krajané z válčícího východu země i z Krymu, který na jaře anektovalo Rusko.

Ministerstvo zahraničí však trvá na tom, že na Ukrajině navzdory bojům na východě země nepanuje situace, která by zavdávala příčinu pro rozsáhlé přesídlování obyvatel s českými kořeny do Česka, a pomáhat jim chce hlavně na místě.

Martin Hromádka, Jan Beneš Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme