Prezident vetoval novelu služebního zákona. Veto můžou přehlasovat poslanci

Prezident Miloš Zeman dnes vetoval novelu služebního zákona. Podle něj vyvolává zásadní ústavněprávní pochybnosti. O kroku hlavy státu informoval mluvčí prezidenta Jiří Ovčáček.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Miloš Zeman

Miloš Zeman | Foto: Filip Jandourek

„Prezident Miloš Zeman využil své pravomoci a vrátil Poslanecké sněmovně zákon o státní službě. Při té příležitosti napsal předsedovi sněmovny Janu Hamáčkovi dopis, ve kterém své rozhodnutí zdůvodnil,“ potvrdil mluvčí prezidenta Jiří Ovčáček.

Zeman veto již dříve avizoval. Výhrady má především k takzvaným politickým náměstkům. Podle něj se zákonem o státní službě nesouvisí.

Přehrát

00:00 / 00:00

Co se bude dál dít s vetovaným služebním zákonem, vysvětlil vnitropolitický komentátor Českého rozhlasu Petr Nováček

„Ústavní soud již vydal judikát, kterým odsuzuje přílepky. Tento paragraf 174 je evidentně přílepkem, protože s podstatou služebního zákona nemá naprosto nic společného,“ vysvětlil už dříve Zeman. Hlava státu má výhrady také k údajně nestandardnímu projednávání předlohy.

Na novele se po dlouhých jednáních shodla vládní koalice s pravicovou opozicí. Na přání TOP 09 a ODS upravená verze nepočítá se vznikem generálního ředitelství státní služby a postem superúředníka. Pravice na druhou stranu přestala tlačit na zrušení funkcí politických náměstků.

Sobotka: Největší priorita vlády

Návrh zákona schválila Poslanecká sněmovna i Senát. Po prezidentském vetu se norma vrátí zpět do sněmovny. Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) by chtěl o služebním zákonu znovu hlasovat už na říjnové schůzi poslanců.

Přijetí zákona označil za největší prioritu vlády, protože na tom podle jeho slov závisí zahájení čerpání nových evropských fondů, a to má velký vliv na ekonomický růst a zaměstnanost.

„Čili v zájmu ekonomického růstu a zaměstnanosti budeme teď hlasovat pro návrh zákona jako vládní koalice v Poslanecké sněmovně. Očekávám, že budeme mít dostatek hlasů pro to, abychom veto prezidenta v této věci zvrátili a aby zákon začal od 1. ledna příštího roku platit,“ reagoval na prezidentův krok předseda vlády.

Přehrát

00:00 / 00:00

Prezidentovo veto zákona o státní službě komentovali ministr zemědělství Marian Jurečka z KDU-ČSL a šéf poslanců KSČM Pavel Kováčik

Veto hlavy státu může přehlasovat nadpoloviční většina z 200 poslanců, pro tedy musí být alespoň 101 zákonodárců. Zeman ale už dříve upozornil, že pokud k tomu dojde, obrátí se na Ústavní soud.

„Zatím jsem nečetl žádný výrazný názor některé ústavněprávní kapacity, která by shledala v tom postupu, jak zákon vznikal, ten byl skutečně zvláštní, anebo v samotném obsahu zákona nějaké zásadní kolize s Ústavou,“ poznamenal k možné ústavní stížnosti komentátor ČRo Petr Nováček.

Zákon upravuje práva a povinnosti úředníků ve správních úřadech. Měl by zajistit odpolitizování, profesionalizaci a stabilizaci veřejné správy. Po změně vlády by tak nemělo následovat masivní propouštění úředníků a jejich nahrazování příznivci nové politické garnitury.

ČTK, Věra Pfeifferová, mta, Anna Jadrná Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme