Státní rozpočet na příští rok prošel ve sněmovně prvním čtením

Poslanecká sněmovna schválila základní parametry rozpočtu na příští rok, tedy příjmy, výdaje a schodek ve výši 100 miliard korun. Hlasování předcházelo šest hodin kritiky a obhajování. Vládní návrh zákona prošel hlasy koaličních poslanců, opozice s navrženou podobou rozpočtu nesouhlasí.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Poslanecká sněmovna 16.7.2014, Andrej Babiš

Poslanecká sněmovna 16.7.2014, Andrej Babiš | Foto: Filip Jandourek

Vládní návrh rozpočtu podle opozice zvyšuje výdaje, deficit a zbytečně omezuje investice. Podle předsedy opoziční ODS Petra Fialy je rozpočet typicky socialistický. „Není to rozpočet prorůstový, ale je to přerozdělovací rozpočet, který bere všem, ale dává jenom někomu,“ tvrdí.

Předseda poslaneckého klubu Úsvit Radim Fiala se domnívá, že by šel schodek ještě snížit. „Pro nás je největším problémem neustálý deficit, který se nesnižuje, který je navržen pro rok 2015 ve výši sto miliard korun, a to v době ekonomického růstu,“ podotýká.

Přehrát

00:00 / 00:00

O státním rozpočtu na rok 2015 mluví V. Votava, předseda poslaneckého Rozpočtového výboru za ČSSD, a M. Kalousek, 1. místopředseda TOP 09

„A my jsme přesvědčeni o tom, že v době ekonomického růstu by se dluhy měly spíše splácet. Protože zanedlouho může opět přijít krize a zase budeme zadlužovat Českou republiku a naše občany,“ dodává.

Vláda rozpočet hájí. Podle premiéra a šéfa ČSSD Bohuslava Sobotky pomůže ekonomice. „Rozhodně odmítám návrhy opozice na to, abychom více škrtali, právě rozpočet v této podobě může naši ekonomiku stabilizovat,“ je přesvědčen.

Také ministr financí a šéf hnutí ANO Andrej Babiš kritiku odmítá. „Myslím si, že ten rozpočet je výborný, protože ho podpořili zaměstnavatelé, odboráři, pan prezident. Poslouchám, že se navyšuje dluh, není to pravda. Já si myslím, že by si lidi měli ten rozpočet přečíst. A zjistí, že dluh koncem roku 2013 a 2015 je úplně stejný,“ říká.

Místopředseda poslaneckého klubu koaliční KDU-ČSL Jaroslav Klaška návrh považuje za prorůstový. „Svojí základní strukturou podporuje hospodářský růst a potažmo i zaměstnanost. Současná fáze je začátek hospodářského růstu, který je však křehký. A proto, aby nám nezmizel, je potřeba ho podpořit. Investičně i provozními výdaji státu,“ vysvětluje.

Poslanci KSČM se zdrželi hlasování

TOP 09, ODS, a hnutí Úsvit se neúspěšně pokusily vrátit vládě rozpočet k přepracování. Poslanci KSČM to sice nepodpořili, při hlasování o základních parametrech rozpočtu se ale zdrželi.

„Protože ho považujeme za polovičatý, nedostatečně prorůstový a s problematickými prognostickými východisky. Vývoj ekonomiky může být horší a pak se slabá prorůstovost může ukázat jako slabina,“ objasňuje poslanec KSČM Jiří Dolejš.

Bývalý ministr financí a 1. místopředseda TOP 09 Miroslav Kalousek tvrdí, že současná vláda "projídá budoucnost". „Oproti výhledu, který pan ministr zmiňuje, vláda zvyšuje výdaje o 25 miliard a přitom snižuje investice pod úroveň všech krizových let,“ tvrdí Kalousek.

„Tady jde o poměr mezi výší výdajů a výší investic, kdy vláda úplně zbytečně zvyšuje celkové výdaje a současně hodlá minimálně investovat. Je to typický ‚projídací‘ rozpočet, protože zvyšuje pouze provozní výdaje státu, mzdy a sociální dávky,“ doplňuje.

Finální hlasování bude v polovině prosince

„Rozpočet naplňuje především priority vlády, které si stanovila v programovém prohlášení. Myslím, že ten rozpočet je opravdu zodpovědný, je prorůstový a sociálně spravedlivější,“ oponuje předseda poslaneckého rozpočtového výboru za ČSSD Václav Votava.

„Kdybychom akceptovali návrh pana Kalouska a snížili schodek o 20 miliard, museli bychom někde ubrat – na důchodech, platbách do zdravotnictví, to není pro nás přijatelné,“ konstatuje.

Teď dostanou rozpočet sněmovní výbory. Závěrečné hlasování čeká poslance zhruba v polovině prosince.

Jana Čermáková, Veronika Sedláčková, kap, Veronika Hlaváčová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme