Počet nezaměstnaných nad 50 let se za 13 let více než zdvojnásobil

Nezaměstnaných padesátníků přibývá. Jen loni jich na úřadech práce bylo více než 160 tisíc. Zaměstnavatelé totiž dávají přednost mladším zájemcům. Lidé v tomto věku se proto často pouští do vlastního podnikání nebo odcházejí předčasně do penze.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Úřad práce (ilustrační foto)

Úřad práce (ilustrační foto) | Foto: Vladan Dokoupil

Kristýna Kamenická přišla v padesáti letech o práci. Do důchodu měla ještě daleko, rozhodla se proto hledat nové zaměstnání. Rozeslala desítky životopisů, jenže neúspěšně.

„Následovaly nekonečné pohovory, kde mi bylo naznačeno: my bychom radši do toho mladšího kolektivu…, popisuje svou zkušenost s hledáním nového zaměstnání.

Přehrát

00:00 / 00:00

V Česku přibývá nezaměstnaných lidí starších padesáti let. Natáčela o tom redaktorka Zuzana Švejdová

Díky rekvalifikačním kurzům už více než rok úspěšně podniká. Začala chovat králíky. Právě generace 50 plus je nejohroženější skupinou na trhu práce. Zatímco v roce 2000 hledalo zaměstnání zhruba 74 tisíc lidí starších padesáti let, loni už to byl více než dvojnásobek.

„Je stále více nezaměstnaných a bohužel se nedostanou ani do těch oficiálních statistik. Řada lidí nad padesát let svoji situaci právě neřeší ani úřadem práce, jsou pouze prostě nezaměstnaní, jsou doma. Týká se to zejména žen,“ vysvětluje ředitelka sdružení Plus padesát Monika Červíčková.

Úřad práce nebo předčasná penze

Stále víc lidí v předdůchodovém věku proto často končí na úřadech práce nebo odchází předčasně do penze. Podle údajů České správy sociálního zabezpečení lidí se zkrácenou penzí přibývá – jen za posledních deset let se jejich počet dokonce trojnásobil. Ve srovnání s evropskými státy je tak Česko fenoménem.

„Ta situace není ideální v členských státech Evropské unie nikde. Nicméně Česká republika je možná i nejhorší,“ říká Monika Červíčková. Pracovní úřad chce proto motivovat samotné podniky. Za každého zaměstnance nad 55 let nabízí měsíční příspěvek.

„V rámci tohoto nástroje může úřad práce poskytnout zaměstnavateli měsíční příspěvek na mzdy až do výše 24 tisíc,“ upřesňuje mluvčí úřadu práce Kateřina Beránková.

Vrátit padesátníky zpátky do zaměstnání chce i ministerstvo práce, a to prostřednictvím mezinárodních nebo regionálních projektů.

Zuzana Švejdová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme