Za vraždu vlivného člena ČSSD Housky má jít bývalý voják na 17,5 roku do vězení

Bývalý voják Michal Krnáč má za vraždu vlivného člena ČSSD Romana Housky strávit 17,5 roku ve vězení. Rozhodl tak dnes Krajský soud v Ústí nad Labem, který se tak přiklonil názoru obžaloby, podle níž šlo o předem plánovanou vraždu s loupežným motivem. Rozsudek není pravomocný, odsouzený muž si nechal lhůtu na rozmyšlenou.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Obžalobě z vraždy podnikatele a vlivného člena ČSSD Romana Housky čelí bývalý voják (uprostřed)

Obžalobě z vraždy podnikatele a vlivného člena ČSSD Romana Housky čelí bývalý voják (uprostřed) | Zdroj: ČTK

Roman Houska zemřel loni 18. listopadu u svého domu. V případu je řada neprůkazných stop. Soudce Jiří Bednář opřel to, že šlo o úkladnou vraždu, mimo jiné o způsob střelby, který označil za popravu. Houska měl jeden zásah v břiše a tři v hlavě, z toho jeden zezadu.

„V okamžiku, kdy zasáhnu člověka třikrát pistolí do hlavy, z toho jednou zezadu, tak mě prostě jiné slovo než poprava nenapadá. V té době, kdy třetí střela byla vedena, byl Roman Houska pravděpodobně už téměř mrtvý. To už byla jen rána jistoty,“ uvedl soudce.

Na Krnáče dále ukázala smíšená DNA na pohozeném paralyzéru, jeho DNA na ponču, kterým přikryl tělo, nebo příprava. Na pevném disku počítače, který měl doma, byly zmínka o Houskovi, jeho partnerce Janě Vaňhové i o lidech z jejich okolí, ačkoli se s nimi neznal.

Z domu se nic neztratilo

Tyto poznámky dovedly policisty i k připravené legendě, Krnáč se měl vydávat za pracovníka zásilkové služby. Paralyzér navíc zakoupil jen pár dní před vraždou. Tvrdil, že ho má u sebe, aby jeho přítelkyně tento vánoční dárek nenašla. Soudce to označil za nesmysl.

V domě byl rovněž nalezen neúplný otisk a stopa boty. Vyražené dveře pracovny nasvědčovaly pokusu o krádež, podle Jany Vaňhové se ale nic neztratil. Pachatel tam prý šel pro záznamy z kamer. Soud se tak nakonec téměř v plném rozsahu přiklonil k žalobě.

Zástupci pozůstalých naznačovali, že šlo o nájemnou vraždu, možná dokonce s politickým motivem. To ale policisté neprokázali, přestože se prý i této možnosti důkladně věnovali, stejně jako tomu, zda Krnáč byl na místě sám.

Motiv zůstává neznámý

Motiv tak zůstává neznámý. Obžalovaný řekl, že cestou do restaurace zabloudil, Roman Houska se s ním pustil do křížku a on se jen bránil. Tomu ale soud neuvěřil.

Kromě trestu vězení musí Michal Krnáč také zaplatit odškodnění pozůstalým. Tři dcery, matka Romana Housky a jeho družka Jana Vaňhová mají dostat každá 240 tisíc korun. Vaňhová navíc dalších 160 tisíc za náklady na pohřeb a poškozený majetek a nezletilá dcera navíc jeden milion korun.

Celkem má tedy odsouzený zaplatit necelých dva a půl milionu korun, a to do tří dnů od pravomocného rozsudku. Ten dnešní je zatím nepravomocný, Krnáč si ponechal lhůtu na rozmyšlenou.

ČTK, Gabriela Hauptvogelová, Jan Beneš, kap Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme