Nepoučujeme o lidských právech, naopak se snažíme se poučit, řekl Zeman čínské televizi

Prezident Miloš Zeman v rozhovoru pro čínskou státní televizi CCTV podotkl, že jel do Číny nikoli aby poučoval o lidských právech, ale aby se naopak naučil, jak stabilizovat společnost. Čínského moderátora pak mimo jiné informoval o tom, že krtek z animovaných pohádek je novým symbolem České republiky. Prezident rovněž vyzdvihl možnosti ekonomické spolupráce mezi oběma zeměmi a zopakoval svá známá stanoviska ohledně situace na Ukrajině.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Prezident Miloš Zeman při setkání s čínským protějškem Si Ťin-pchingem (vlevo) v Pekingu

Prezident Miloš Zeman při setkání s čínským protějškem Si Ťin-pchingem (vlevo) v Pekingu | Zdroj: ČTK

Zeman využil nedávného příměru ministra zahraničí Lubomíra Zaorálka o tom, že dochází k „resetu“ vztahů mezi Českem a Čínou.

„To je ten reset: nepoučujeme o tržním hospodářství či o lidských právech nebo o něčem podobném. Naopak se snažíme se poučit. A já jsem v Číně, abych se učil, jak zvýšit ekonomický růst a jak stabilizovat společnost,“ prohlásil Zeman podle záznamu zveřejněného čínskou televizí ve středu večer místního času.

Prezident se z čtyřdenní oficiální návštěvy Číny vrátil v pondělí. „Plně chápeme, že není možné se vměšovat do vnitřních záležitostí kterékoli země, včetně Číny,“ zopakoval Zeman v rozhovoru pro čínskou televizi názor, který přednesl i při setkání s čínskými představiteli.

Premiér Sobotka kritizoval návrat prezidenta Zemana z Číny letadlem PPF

Číst článek

Prezident rovněž řekl, že Česko je ochotné Číně podle potřeby pomoci. „To je lepší, než poučovat o ekonomii – ukázat krtka," řekl s tím, že jde z ekonomického hlediska o „výborný vývozní artikl“.

Zeman, který asistoval dohodě o vzniku nového česko-čínského seriálu o krtkovi a pandě, to označil za konkrétní příklad přátelské spolupráce.

V této souvislosti řekl, že panda a krtek jsou symboly obou zemí, byť ten čínský je hodně starý. „Náš symbol je hodně nový,“ řekl Zeman s poukazem na to, že v porovnání s Čínou je historie České republiky a Československa hodně krátká.

V oblasti ekonomické spolupráce se Zeman zmínil o možnosti vývozu českých technologií na snižování emisí do Číny, která se potýká se silným znečištěním životního prostředí.

Návštěva českého prezidenta Miloše Zemana v Číně (foto z 26. října z recepce na české ambasádě v Pekingu) | Foto: ČTK

Hovořil rovněž například o zmírnění vízové politiky pro podporu rozvoje turistiky, o výměně studentů a o chystaném otevření pobočky Čínské banky v Praze.

K otázce krize na Ukrajině český prezident zopakoval svůj názor, že jde v zásadě o občanskou válku, a ne o výsledek ruské intervence. Mezinárodní sankce namířené proti Rusku podle Zemana vedou k izolaci a podlamují ekonomický rozvoj nejen těch, proti nimž jsou namířeny, ale i těch, kteří je uplatňují.

ČTK, kov Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme