Stát ocení dalších sedm účastníků 3. odboje. Zásluhy jim přiznal až po odvolání

Ocenění za boj proti komunistickému režimu dnes dostane dalších sedm mužů, z toho dva in memoriam. Jejich zásluhy a aktivní zapojení do takzvaného třetího odboje původně ministerstvo obrany neuznalo. Žadatelé ale uspěli u etické komise, ke které se odvolali.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Předseda vlády a pověřený ministr obrany Petr Nečas předal osvědčení dalším účastníkům odboje a odporu proti komunismu

Předseda vlády a pověřený ministr obrany Petr Nečas předal osvědčení dalším účastníkům odboje a odporu proti komunismu | Foto: Filip Jandourek

Komunisté ho odsoudili k 24 letům vězení a propadnutí majetku za to, že se na začátku 50. let zapojil do odbojové skupiny v Bernarticích na Benešovsku.

Jaroslav Machovský, tehdy dvacetiletý mladík, tam šířil protikomunistická hesla, shromažďoval zbraně a podílel se na přípravách ozbrojených akcí pro případ politického puče.

Přehrát

00:00 / 00:00

Po odvolání k etické komisi stát ocení dalších sedm účastníků 3. odboje. Více zjišťovala redaktorka Evelyna Kulíšková

Ani to ale původně nestačilo, aby mu stát přiznal titul třetího odbojáře. 82letý muž uspěl až s odvoláním k etické komisi.

„Nabyli jsme dojmu, že pan Machovský reálně v té odbojové skupině pracoval, že ta činnost byla skutečně závažná," vysvětlil místopředseda komise Prokop Tomek, proč po přezkoumání všech spisů zrušili původní rozhodnutí ministerstva obrany.

Zamítnuta víc než polovina žádostí

Ministerstvo nepovažovalo zásluhy Jaroslava Machovského, ale i šesti dalších odbojářů, za dostatečně prokázané. Úřad dosud zamítl víc než polovinu z celkového počtu čtyř tisíc žádostí o ocenění.

„Ti lidé byli mučeni, byli biti. Potom se přiznali v podstatě k čemukoliv. Zatímco při rehabilitacích koncem 60. let naopak chtěli mít čistý rejstřík. To znamená, že tam veškerou svoji činnost z konce 40. let, případně začátkem 50. let popírali," popsal Pavel Kugler z ministerstva obrany nejčastější důvody, proč žadatelé neuspějí.

„Byli to lidé, kteří byli režimu nepohodlní, byli diskriminováni. Nicméně na základě shromážděných podkladů se nepotvrdilo, že by vykonávali nějakou aktivní činnost," dodal Kugler.

Kdo s takovým rozhodnutím nesouhlasí, může se odvolat právě k etické komisi. Ta zatím stihla přezkoumat na 200 případů. A průměrně v každém desátém zamítavý verdikt změnila.

Evelyna Kulíšková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme