Sněmovna prosadila přes prezidentské veto zákon o dětských skupinách

Vládní koalice ve sněmovně přehlasovala prezidentské veto zákona o dětských skupinách. Miloš Zeman normu vetoval mimo jiné proto, že může ohrozit takzvané lesní školky, které by se musely povinně registrovat a dodržovat hygienické normy. Ty by ale nemohlo splnit 120 existujících lesních školek, v nichž se na 2500 dětí vzdělává převážně v přírodě a jídlo mají z domova. Koalice už proto slíbila, že povinnou registraci zruší novela zákona. Tento postup kritizuje pravicová opozice.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Poslanecká sněmovna 26.3.2014

Poslanecká sněmovna 26.3.2014 | Foto: Filip Jandourek

Sněmovna přehlasovala prezidenta o jeden jediný hlas - tedy nejtěsnější potřebnou stojedničkovou většinou. Dětské skupiny spontánně vznikají kvůli nedostatku míst v běžných mateřských školkách.

Také lesní školky se teď budou muset povinně registrovat. Podle ministryně práce a sociálních věcí Michaely Marksové z ČSSD bude ale už na začátku příštího roku registrace dobrovolná:

„Pořád se domnívám, že zákon tak, jak ho dnes Poslanecká sněmovna schválila, je (lesní školky - pozn. red.) neohrožuje. Nicméně byl tady dán slib předsedů koaličních stran, že jakmile vyjde tento zákon ve Sbírce zákonů, tak dají novelu, která zavede dobrovolnost, takže opravdu se nikdo nemusí obávat.“

Lesní školky má řešit novela

Předsedové koaličních stran se totiž zaručili, že normu v nejbližší době upraví. Novela by podle předsedy vlády a ČSSD Bohuslava Sobotky měla být předložena hned poté, jakmile zákon o dětských skupinách vyjde ve Sbírce zákonů.

„To, co kritizuji, je naprostá neúcta poslanců vládní koalice k její vlastní práci. Oni otevřeně říkají: ano, my teď schválíme zmetek, abychom ho opravili,“ poznamenal šéf poslanců TOP 09 Miroslav Kalousek. „Přitom neumějí říci, proč není lepší schválit to najednou a pořádně, aniž by se před tím musel schválit ten zmetek.“

„Už jsme říkali svoje výhrady, že se vracíme zpět od předškolního vzdělávání k pouhému hlídání,“ řekla poslankyně Marta Semelová (KSČM).

„S čímž souhlasit nemůžeme, stejně tak jako s některými úpravami stravování, kdy si děti musí nosit svoje vlastní balíčky. Takže pro zákon jsme nehlasovali,“ dodala.

Proti vetu nebylo ani hnutí Úsvit. Říká, že by zákon mohl ohrozit i větší skupiny - třeba skauty. Asociace lesních mateřských škol se bojí, aby se slibovanou novelu podařilo přijmout.

Prezidentův mluvčí Jiří Ovčáček řekl, že hlava státu přehlasování sněmovnou respektuje.

Základní rozdíly mezi mateřskou školou a dětskou skupinou | Foto: Český rozhlas

Lenka Jansová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme