Soud neuložil trest v kauze údajných fiktivních obchodů s palivy z 90. let

Údajné fiktivní obchody s palivy mezi firmami Bena a Tukový průmysl z druhé poloviny 90. let zatím zůstanou nepotrestány. Pražský městský soud zastavil trestní stíhání šéfa Beny Milana Vomely a někdejší jednatelka firmy Tukový průmysl Marta Konkolová byla obžaloby zproštěna. Žalobce je vinil, že chtěli od finančního úřadu vylákat 327 milionů korun jako nadměrný odpočet DPH. Rozsudek není pravomocný. Případem se bude zabývat vrchní soud.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ilustrační foto

Ilustrační foto | Foto: Fotobanka Stock Exchange

Kauza se týká účetního přeprodeje zboží z firmy Bena na Tukový průmysl a pak zpět prostřednictvím 50 fiktivních faktur na paliva v hodnotě přes 1,8 miliardy korun, které se uskutečnily mezi roky 1996 a 1999. Podle obžaloby sice byly faktury zaneseny v účetnictví Beny, ale chyběly v účetnictví Tukového průmyslu, který je vystavil. Tím se mělo zabránit v odhalení trestné činnosti.

Vomela podle spisu neoprávněně uplatňoval odpočet daně z přidané hodnoty, protože k obchodům ve skutečnosti nedocházelo. Konkolová to umožnila udělat. Podle obžaloby se jim podařilo získat necelých 17 milionů, pak byla trestná činnost odhalena.

„Dospěli jsme k názoru, že se stal skutek, který byl kladen obžalobou," řekl při čtení rozsudku předseda trestního senátu Petr Novák. Podle soudu se ale neprokázalo, že by se Konkolová na trestné činnosti podílela či skutek spáchala.

Stíhání Vomely bylo zastaveno, protože podle soudu údajná trestná činnost spadá pod loňskou amnestii prezidenta bývalého prezidenta Václava Klause. Za krácení daní jim hrozilo až deset let vězení. Oba vinu odmítali.

Soud také rozhodl o zabavení poměrně rozsáhlého majetku, který patří Tukovému průmyslu i Vomelovi. „Jsme přesvědčeni, že je to výnos z trestné činnosti," zdůraznil Novák. Podle státního zástupce Borise Havla jde třeba o areály v pražské Michli a Karlíně, které byly v 90. letech pořízeny za zhruba 177 milionů korun a dnes by mohly mít hodnotu přes 250 milionů korun.

Žalobce podá stížnosti proti zastavení trestního stíhání Vomely i odvolání kvůli zproštění obžaloby Konkolové.

Druhá větev kauzy

Kauza původně měla i druhou větev, kterou loni kvůli délce stíhání zastavila prezidentova amnestie. V této části byl Vomela obviněn s bývalým manažerem Tukového průmyslu a později i státního Čepra Martinem Pechanem.

Stát při obchodech slovenské Beny a Tukového průmyslu přišel o víc než 2,6 miliardy korun tím, že zástupci firem podle žalobců bez vědomí celníků dováželi ze Slovenska prostřednictvím sítě státních rafinerských společností pohonné hmoty a prodávali je.

České soudy řeší i další kauzy, které se týkají podivných obchodů s pohonnými hmotami. Nedávno třeba pravomocně uložily tříletou podmínku bývalému jednateli společnosti Venturon Investment Leopoldu Klimusovi, který se podílel na vytvoření obří fiktivní pohledávky vůči státnímu podniku Čepro za 2,6 miliardy korun. I v této kauze původně figuroval Vomela, ale jeho stíhání zastavila amnestie.

Další případ se týká snahy o vytunelování Čepra, kterou podle obžaloby iniciovala zločinecká skupina kolem uprchlého Radovana Krejčíře. V této kauze figuruje zase exmanažer Tukového průmyslu Pechan.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme