Festival Svobody připomene 17. listopad 1989 po celé republice

Festival Svobody k 25. výročí sametové revoluce nabídne projekce filmů, koncerty a happeningy. Přehlídka začne 13. listopadu v Českých Budějovicích a postupně se rozšíří do dalších měst. U příležitosti výročí vychází i neobyčejná vzpomínková kniha.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Pietní místo na Národní třídě, 17.listopad 2012

Pietní místo na Národní třídě, 17.listopad 2012 | Foto: Filip Jandourek

Vznik publikace s názvem Mé dětství v socialismu inicioval Ján Simkanič: „Nápad byl zcela impulzivní. Dal jsem dohromady pár kamarádů a původně to mělo být pouze v digitální podobě, to znamená na webu a jako e-knížka.“

Celkem své zážitky popsalo 64 lidí. „Přihlásili se sami a zkusili něco napsat, pak se z toho vybíralo to nejlepší. Všichni si dali strašně záležet na tom, aby sdělili něco zásadnějšího než jenom to, kolik stála zmrzlina v roce 1985,“ říká Simkanič.

Přehrát

00:00 / 00:00

Výročí sametové revoluce připomenou v rámci Festivalu Svobody kniha, výstavy i koncerty

Výstava velkoformátových fotografií Místo zapomínání zase zájemcům umožní porovnat současnost s minulostí.

„V místě, kde ta která fotografie vznikla, kde například bílé obušky mlátily studenty, bude umístěna přímo ta fotografie, takže kolemjdoucí se bude moci podívat na to, jak se vlastně ten prostor proměnil, a naživo si uvědomit, že máme svobodu a že je to bezvadné a ať se nám to líbí, nebo ne, tak pořád je to lepší než to, co bylo,“ dodává Michal Gregorini z pořádajícího sdružení Dekomunizace.

Nejvíc akcí se bude konat přímo 17. listopadu. Český rozhlas na tento den chystá koncert Znovu 89 za účasti známých zpěváků a kapel. Na Václavském náměstí se po 18. hodině představí mimo jiné Koller Band, Michal Prokop, Aneta Langerová nebo Dan Bárta.

Mladá generace

Do oslav se zapojí i ti, kteří se narodili až v 90. letech. Vede je hlavně pocit, že se jejich vrstevníci a mladší lidé obecně už moc nezajímají o to, co se dělo před listopadem 1989.

Studenti ze společnosti Budějovický Majáles připravili program přímo pro pražskou Národní třídu. Proběhne také soutěž pro středoškoláky. Do ní se zapojí 15 škol, ty k výročí listopadových událostí mají vlastní program.

„My nechceme mladší lidi učit o tom, co bylo, my jen chceme, aby o tom přemýšleli. Aby si uvědomili, co bylo před revolucí, aby to porovnali a řekli si – aha, díky že jste udělali revoluci, že se máme takhle dobře,“ vysvětluje organizátorka Monika Macháčková.

Na mladou generaci se zaměřil také vzdělávací projekt Naše revoluce, v jehož rámci jednotlivé školy mapují události sametové revoluce. Žáci hledají pamětníky, články nebo dobové fotografie.

Eva Rajlichová, kap Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme