Zájem o svatomartinské husy roste, farmy hlásí vyprodáno

Už jen dva dny zbývají do svatomartinských oslav. Ty jsou v posledních letech neodmyslitelně spojeny s dobrým jídlem a pitím, tedy svatomartinskou husou a mladými víny. I proto musí farmy svoje husí chovy rozšiřovat nebo zakládat plně nové. Domácí husy jsou totiž často nedostatkovým zbožím.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

svatomartinská husa

svatomartinská husa | Foto: Svatomartinské víno

Michal Uherek z Vacenovic na Hodonínsku se chovu hus začal věnovat teprve před třemi lety, do svátku svatého Martina vykrmí dvacet hus. Část z nich zůstane u příbuzných a kamarádů, zbytek putuje k zákazníkům po celé republice.

„Ten zájem je tento rok určitě vyšší. Lidi ocení, že si vezmou husu z domácího chovu než někde kupovat v obchodech,“ vysvětluje.

Přehrát

00:00 / 00:00

Svátek svatého Martina je vrcholem roku pro chovatele hus. O téma se zajímala redaktorka Štěpánka Kadlečková

Od začátku října toho Michal Uherek moc nenaspal, každý den vstává už kolem čtvrté hodiny ranní. Než skončí husa na pekáči, musí mít kolem šesti kil.

„Práce je s tím těžká, namáhavá. Když to ale člověka baví… Ráno vstanu a nejméně půl hodiny mi to zabere, než je nakrmím, a večer to samé. Krmí se dvakrát denně, takže minimálně hodinu denně mi zabere jenom to krmení,“ popisuje.

Nedaleké rybářství Hodonín, které patří k největším chovatelům hus v republice, pošle každoročně na evropský trh na 72 tisíc housat. Nově, speciálně na svatého Martina, vykrmí tisícovku hus.

„Jsou to husy, které už jsou polosádelní. To znamená ve stáří asi 100 dnů a husí maso je pochopitelně tučnější, zvlášť tady ty vykrmené svatomartinské husy. Ale co by si to člověk nemohl dopřát a jednou za rok zhřešit, jak se říká,“ poznamenává jednatel firmy Alois Kopečný.

Peče se na jablkách

Svatomartinská menu chystají i restaurace po celé republice. „Svatomartinská husa má chutnat především jako husa. Nesnažíme se schovat tu chuť husy, dáváme tam toho co nejméně,“ upozorňuje šéfkuchař David Hrubý.

„Když je navíc husa domácí, ta toho moc nepotřebuje, stačí trochu kmínu. Je to specifické tím, že se husa peče na jablkách a dávají se i dovnitř, plní funkci toho, že se nepropadne a jablka dají chuť, která je typická,“ upřesňuje šéfkuchař.

Zájem je podle něj mezi hosty i o husí paštiku a játra. A ke svatomartinské tradici patří i košt mladého vína. Zvyk otevírání mladých vín pochází z doby císaře Josefa II., kdy se na svátek svatého Martina mohlo začít nalévat nové víno z podzimní sklizně. Dnes se jako čas otevírání lahví s mladým vínem určuje 11. listopad v 11 hodin a 11 minut.

Štěpánka Kadlečková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme