Nejkrásnější nádraží mají v Chrlicích. Poznávacím znamením je perníková chaloupka

Nejkrásnějším nádražím se pro letošní rok stalo nádraží v Brně-Chrlicích. V anketě pro něj hlasovalo téměř dva tisíce lidí z celkových 6700. Zvláštní cenu pohádkového nádraží získala zastávka Třebestovice na Nymbursku. Cenu naděje pak dostalo nádraží Havířov.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nádraží Brno - Chrlice je nejkrásnějším nádražím roku 2014

Nádraží Brno - Chrlice je nejkrásnějším nádražím roku 2014 | Foto: Zuzana Plíšková

„Nádraží je prostě vlídné,“ řekla o vítězi hlavní organizátorka soutěže, ředitelka Asociace Entente Florale Drahomíra Kolmanová.

„Lidé mají své přístupy k hodnocení nádraží. Nádraží Brno-Chrlice je útulné, je tam příjemný personál, lidé se tam cítí dobře a rádi odsud cestují. Mnohá naše nádraží jsou pěkná, ale tím, že tam není ta dušička, která by se starala o květiny, tak jim to nesmírně škodí,“ doplňuje.

Přehrát

00:00 / 00:00

Nejkrásnějším nádražím roku 2014 je nádraží v Brně-Chrlicích. Představuje ho organizátorka soutěže Drahomíra Kolmanová

Vlakové nádraží v Brně-Chrlicích mělo ještě před několika lety k tomu nejhezčímu hodně daleko. Spíš by se mohlo ucházet o titul pro nejošklivější nádražní budovu. Dnes ale i díky důkladným opravám mohlo v anketě vyhrát.

„To nádraží bylo celé roky v tak strašném stavu, že jsme říkali, že je to katastrofa. Pak okolo opravili chodníky a nakonec dali do pořádku nádraží. Takže jsme velice rádi,“ říká paní Ludmila, která vlakem jezdí často.

Podle výpravčího Jaroslava Přikryla nádraží vzkvétá díky péči jeho kolegyně: „Dneska to vypadá daleko lépe díky kolegyni Vladimíře Šebelové, která se tu stará hlavně o květinovou výzdobu a pořádek celkově.“

Poznávacím znamením nádraží je perníková chaloupka s Jeníčkem, Mařenkou i ježibabou. „To je rarita, všichni sem chodí. I ve vlaku když jedou, tak čekají, kdy bude a pak se na ni dívají,“ dodává Ludmila.

Nádraží Brno - Chrlice je nejkrásnějším nádražím roku 2014 | Foto: Zuzana Plíšková

Nádraží může do soutěže navrhnout kdokoli, žádná omezení se nekladou. Může jít o místní obyvatele, lidi, kteří nádražím jen projíždí nebo samotné zaměstnance nádraží.

Zástupci vyhlašovatelů soutěže vyberou deset finalistů a poté o nich veřejnost hlasuje.

„Zájem je veliký. Lidé nám k tomu píší, co je tam zaujalo. Posílají i návrhy na anticeny, a jestli bychom neměli raději hodnotit negativní, ale to my právě nechceme,“ upřesňuje Kolmanová.

V Česku existuje na 2500 zastávek, na kterých se nachází zhruba 8000 nádražních budov a dalších železničních staveb. „Valná většina z nich je v totálním nepořádku. Když se obce zajímaly o to, aby je dostaly, tak je měly odkupovat za tržní ceny, což se nám zdálo naprosto nehorázné," kritizuje organizátorka soutěže.

Přehrát

00:00 / 00:00

Na nádraží v Brně-Chrlicích, které se stalo nejkrásnějším nádražím roku, natáčela redaktorka Zuzana Plíšková

Nádraží ve spolupráci s obcemi mohou plnit další funkce, jako například informační centra, sezonní ubytování a občerstvení, startovací byty pro mladé nebo podnikání.

Kromě hlavní ceny udělila asociace zvláštní ocenění pro zbylá nádraží, která se dostala mezi desítky finalistů a mezi kterými byly nádražní budovy například v Kubově Huti na Šumavě, nádraží Třeboň lázně nebo ostravské hlavní nádraží. Cenu naděje poté získalo nádraží Havířov, kterému hrozí demolice.

Minulé ročníky soutěže o nejkrásnější nádraží vyhrála nádraží v Rynolticích na Liberecku, východní nádraží v Opavě, Uherské Hradiště, Ostroměř u Hořic, Trutnov a Zahrádky u České Lípy.

ČTK, Veronika Sedláčková, Michaela Vydrová, Zuzana Plíšková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme