Vláda rozhodla o zrušení druhého penzijního pilíře, skončí v lednu 2016

Druhý penzijní pilíř skončí k lednu 2016. Dnes o tom rozhodla vláda Bohuslava Sobotky (ČSSD). Lidé už tak nebudou moci přesměrovat tři procenta z povinných odvodů na sociální pojištění na vlastní účet do soukromých penzijních fondů. Vloženou částku by měli dostat zpět do konce přespříštího roku.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Peníze (ilustrační foto)

Peníze (ilustrační foto) | Foto: Ladislav Bába

Podle premiéra Sobotky byl druhý pilíř, který prosadila pravicová vláda Petra Nečase, pro většinu občanů nevýhodný a zájem o něj byl mizivý.

"Nyní bude ministerstvo práce a sociálních věcí pracovat na opatřeních, která povedou k stabilizaci důchodového systému, zejména se zaměřením na první pilíř," poznamenal Sobotka k dalším krokům.

Přehrát

00:00 / 00:00

O zrušení druhého pilíře mluvili ministryně práce Michaela Marksová a mluvčí Asociace penzijních společností Jan Sedláček

Druhý pilíř funguje od ledna 2013, účast v něm je dobrovolná. Zájemci mohou převádět tři procenta odvodů do vlastního spoření u penzijních společností, částku ve výši dvou procent odvodů musí přidat ze svého. Využilo toho přes 83 tisíc lidí.

Podle harmonogramu by do března 2016 měli střadatelé dostat oznámení o zrušení fondu od penzijní společnosti. Do konce roku by pak vložené peníze měli dostat. Úspory si buď nechají, nebo mohou spořit dál.

„Druhá možnost je část těch prostředků do prvního pilíře vrátit. V okamžiku, kdy odejdou do důchodu, tak nebudou kráceni, jako by byli, kdyby si peníze ponechali. To znamená, že jejich důchody posléze budou takové, jako kdyby nikdy ta tři procenta z prvního pilíře nevyváděli,“ popsal jeden z možných postupů předseda důchodové komise Martin Potůček.

Fondy by se měly zrušit a začít likvidovat k 1. červenci 2016. Zda chtějí lidé své úspory dostat v hotovosti poštou, na účet, nebo převést do třetího pilíře, by měli sdělit penzijní společnosti do konce září.

Bude to stát přinejmenším desítky milionů

Podle takzvané Potůčkovy komise, která se věcí zabývala, se druhý pilíř zruší tak, aby se minimalizovalo riziko právních sporů, náklady i administrativní zátěž.

V návrhu však autoři poznamenali, že hrozí, že penzijní společnosti budou chtít kompenzace nákladů na zavedení i ukončení pilíře. Podle odhadů by to mohlo být několik stovek milionů korun. Finanční správu a Správu sociálního zabezpečení by pak konec druhého pilíře měl vyjít na desítky milionů.

Koaliční vláda ČSSD, ANO a KDU-ČSL se ke zrušení druhého pilíře zavázala v koaliční smlouvě. Proti se stavěla opoziční TOP 09 či ODS.

„Já neznám jiné řešení než druhý pilíř, který by mohl do penzijního systému, do povinného pojištění dostatečně promítnout princip solidarity i princip zásluhovosti. Pokud ho vláda ruší, měla by také oznámit, kde a jakým způsobem princip zásluhovosti chce do povinného penzijního pojištění promítnout,“ podotkl šéf poslanců opoziční TOP 09 a někdejší ministr financí v Nečasově vládě Miroslav Kalousek.

ČTK, Martin Hromádka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme