Radiožurnál přiblíží události konce roku 1989 sérií zpravodajských rekonstrukcí

Od pátku 14. listopadu až do konce roku uslyší lidé ve vysílání Radiožurnálu několikrát denně takzvané zpravodajské rekonstrukce, které přiblíží události konce roku 1989. Vstupy, které redaktoři připravili na základě dobových dokumentů, svědectví lidí nebo archivních nahrávek, zavedou posluchače třeba do areálu ČKD, kde dělníci před čtvrtstoletím vypískali šéfa pražských komunistů Miroslava Štěpána, ale chybět nebudou ani mimopražské reportáže.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Listopad 1989 v Jičíně

Listopad 1989 v Jičíně | Foto: www.mojejicinsko.cz

„Následující reportáž je zpravodajskou rekonstrukcí událostí, které vedly k pádu komunistického režimu v Československu," takové oznámení zazní před každým vstupem, ve kterém se lidé budou moci přenést přesně na hodinu, den a měsíc o čtvrt století zpátky.

Rekonstrukce přiblíží třeba brutální policejní zásah na Národní třídě. Připomene, jak to na místě vypadalo 17. listopadu krátce před devátou hodinou večer.

Přehrát

00:00 / 00:00

Projekt zpravodajských rekonstrukcí událostí z roku 1989 přiblížila redaktorka Veronika Hlaváčová

Součástí vstupů jsou i archivní autentické nahrávky. Tak je tomu i v případě reportáže z generální stávky z 27. listopadu 1989, která posluchače zavede k ostravskému Dolu Jeremenko.

Ostravský reportér Martin Knitl krátce před polednem popíše hádku horníků s vedením, které tenkrát nechtělo zaměstnancům povolit stávkovat.

Zpravodajských rekonstrukcí z klíčových událostí konce roku 1989 je však mnohem víc, celkem přes 150. Doplňovat je budou dnešní vzpomínky řady osobností.

„Odvysíláme během těch dvou měsíců více než 50 rozhovorů s aktéry tehdejších událostí, například s Martou Kubišovou, Michalem Horáčkem, Vladimírem Hanzlem a dalšími. Celý seriál zakončíme 1. ledna 2015, kdy odvysíláme první novoroční projev Václava Havla,“ shrnuje šéfeditor Radiožurnálu Petr Pospíšil, který má unikátní vysílání v rámci projektu ZNOVU 89 na starosti.

kov, Veronika Hlaváčová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme