Zákrok SNB 17. listopadu na Národní třídě nebyl podle prezidenta Zemana masakr

Listopadovou revoluci nevyvolal zásah SNB na Národní třídě, ale nepravdivá zpráva o smrti studenta Martina Šmída. To řekl prezident Miloš Zeman na konferenci k 25. výročí od pádu komunistického režimu. Debaty se zúčastnil i bývalý prezident Václav Klaus. Kromě ekonomických otázek oba zavzpomínali i na osudný den sedmnáctého listopadu roku 1989.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Prezident Miloš Zeman a jeho předchůdce Václav Klaus na konferenci 25 let kapitalismu v ČR

Prezident Miloš Zeman a jeho předchůdce Václav Klaus na konferenci 25 let kapitalismu v ČR | Zdroj: ČTK

„Dneska každý, kdo tam samozřejmě nikdy nebyl, vykládá, jak to na té Národní třídě byl strašlivý masakr, krvavá řež. Nebyla to žádná krvavá řež, nebyl to žádný nestandardní masakr, byla to jedna z x demonstrací.“

Tak hodnotil sedmnáctý listopad roku 89 prezident Miloš Zeman. Podle něj navíc revoluci vůbec nevyvolali studenti a zásah Sboru národní bezpečnosti proti nim. „Víte, co vyvolalo skutečnou revoluci? Vůbec ne tahle studentská demonstrace. Zpráva o smrti Martina Šmída,“ prohlásil prezident.

Přehrát

00:00 / 00:00

Na Konferenci 25 kapitalismu v Česku promluvili současný prezident Miloš Zeman a bývalý prezident Václav Klaus

Zatímco Miloš Zeman byl 17. listopadu přímo v dění událostí, Václav Klaus se v tu dobu vracel ze zahraniční cesty. Momenty mu líčil až jeho syn, který jako student Univerzity Karlovy na Národní třídě byl. Hodnocení se proto bývalý prezident dnes vyhnul.

„Já nebudu doplňovat, s čím přišel syn, když jsem ho večer v půl desáté potkal před domem. Jestli to byla celá ta demonstrace nebo ta zpráva o zavražděném studentovi. Ta jedna kapka už dneska přestává být dominantní,“ řekl.

Oba prezidenti se v debatě věnovali také ekonomickým otázkám. Transformace v Československu proběhla ve srovnání s dalšími postkomunistickými zeměmi velmi dobře, řekl v debatě Václav Klaus. Podle něj se dnes průběh polistopadové transformace často neoprávněně kritizuje.

Klaus: Transformace se povedla

„Transformace proběhla rychle, klidně a lidsky únosně. Ekonomové zde v sále musí potvrdit, že jsme měli nejnižší míru inflace – nesouměřitelně, nekonečněkrát nižší míru inflace – než všechny další postkomunistické země,“ uvedl bývalý prezident.

„V podstatě jsme nezlikvidovali úspory obyvatel. A také jsme měli celou dekádu nejnižší míru nezaměstnanosti,“ upozornil Václav Klaus.

Také privatizace se podle něj povedla. „Kuponová privatizace byla pokusem nevyprodat všechno za babku. Stejně jako byly banky v problematickém stavu, tak řada těch podniků, které jsme zdědili po komunismu, byly rezivějící a nikdo žádný velký zájem se do nich angažovat – já si myslím – neměl,“ prohlásil.

Exprezident naopak kritizoval investiční pobídky na konci 90. let, tedy za vlády jeho následovníka Miloše Zemana. Zejména banky prodal stát soukromým vlastníkům podle Klause příliš levně.

mka, Laura Havlová, kap, Zuzana Švejdová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme