Mříže, čipy, dozor u vchodů. Školy se po vražedném útoku ve Žďáře mění

Je to měsíc, kdy na střední škole ve Žďáře nad Sázavou vraždila psychicky nemocná žena. Od té doby školy víc uvažují o tom, jak zabránit vstupu do budov cizím lidem. Někteří ředitelé už nakupují nové bezpečnostní systémy a studenty vybavují čipovými kartami. Většina škol je chráněna dobře, jak ukázala první zjištění České školní inspekce. Ta v posledních týdnech prošla tisícovky školských zařízení.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Budějovičtí studenti zkoušejí maturitu nanečisto

Budějovičtí studenti zkoušejí maturitu nanečisto | Foto: Kateřina Hálová

„Pokud dítě přichází ráno do školy, tak prochází vstupními dveřmi, které jsou otevřené. Za nimi vykonávají dohled dva pracovníci školy,“ popisuje ředitel pražské Základní školy Londýnská Martin Ševčík.

Hlídaným vstupem by tak neměl proklouznout neznámý člověk. Když rodiče vodí děti už do ranní družiny, u vchodu se přihlásí videotelefonem a teprve potom, co je zkontroluje vychovatelka, mohou jít dál.

Přehrát

00:00 / 00:00

České školy se po vražedném útoku ve Žďáře nad Sázavou více zabezpečují. Nakupují ochranné systémy, aby zabránily vstupu cizích lidí

Odpoledne projde dveřmi velké množství rodičů a dětí. Škola proto zavede pro větší ochranu ještě bezpečnější systém.

„Připravujeme opatření, které by mělo vstoupit v platnost od ledna. Do čipů, které mají děti pro přihlašování na obědy, bude naprogramována příchozí čtečka. Dítě si tak bude moct dveře samo otevřít,“ objasňuje Ševčík.

Nové zabezpečení školu vyjde zhruba na 250 tisíc korun. Podobně přemýšlí také ředitelka středočeské Základní školy Čechtice Lenka Proschková:

„Mým záměrem je určitě vrátnice, protože ta je nezbytná pro pobyt cizích lidí ve škole, abychom byli schopní zaznamenat, kdo se po škole pohybuje. Pro evidenci žáků považuji za úplně vynikající čipový systém.“

Zabezpečení škol je dobré, zjistila inspekce

Bezpečnost tisícovek školských zařízení v minulých týdnech kontrolovala Česká školní inspekce. Prověrka dopadla dobře.

„Naprosto drtivá většina škol je zabezpečená dobře. Ředitelé dělají maximum,“ popsal náměstek ústředního školního inspektora Ondřej Andrys.

Celkové a podrobné výsledky předají inspektoři nejprve ministrovi školství a ten s nimi následně seznámí vládu.

Policisté zasahují ve Střední škole obchodní ve Žďáru nad Sázavou | Foto: Hana Mikulincová

Školy inspekce kontrolovala v souvislosti s říjnovým útokem ve žďárské škole, kde vraždila psychicky nemocná žena. Ředitelé škol se ale většinou shodují, že podobnému útoku nejde vždy zabránit.

„Pokud se někdo někam chce dostat, tak se tam dostane. My se musíme snažit minimalizovat ta rizika,“ míní ředitel pražské Základní školy Londýnská Martin Ševčík.

Podle ministra školství Marcela Chládka z ČSSD je nejlepší pro zabezpečení škol kombinace vrátných a technických ochranných systémů.

„Mně se docela líbí i to, co navrhl pan ředitel ve Žďáře, kdy na čip budou studenti zapisováni do elektronické třídnice. Takže každý se bude muset odčipnout,“ vysvětlil před nedávnem ministr školství.

Chládek také uvažuje o tom, že by pro školy vytvořil dotační fond. Sloužil by právě k tomu, aby si školy mohly koupit lepší bezpečnostní zařízení.

Petra Benešová, Evelyna Kulíšková, msk Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme