Studentská komora se distancovala od chování části účastníků pietního setkání na Albertově

Zástupci Studentské komory rady vysokých škol a dalších studentských organizací se písemně distancovali od chování některých účastníků včerejšího pietního setkání na Albertově. Informoval o tom mluvčí prezidenta Jiří Ovčáček. Podepsaným vadí, že účastníci akce nenechali promluvit rektora Univerzity Karlovy ani přímé účastníky demonstrace ze 17. listopadu 1989.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Stovky odpůrců přehlušily skandováním a pískotem projev Miloše Zemana na Albertově

Stovky odpůrců přehlušily skandováním a pískotem projev Miloše Zemana na Albertově | Zdroj: ČTK

„Pod tímto prohlášením jsou podepsáni představitelé akademických senátů. Například z Českého vysokého učení technického, Vysoké školy chemicko-technologické, Přírodovědecké fakulty Univerzity Karlovy a tak dále,“ sdělil Ovčáček.

„Upřesnil bych, že to nebyly jen akademické senáty, byly to často i studentské organizace,“ doplňuje jeho vyjádření mluvčí Studentské komory Rady vysokých škol Štěpán Esterle. Prohlášení je podle něj signováno pouze organizátory včerejšího setkání, celkem jde o sedm lidí. Nevyjadřuje tak hromadný postoj studentů vysokých škol.

Přehrát

00:00 / 00:00

Mluvčí Studentské komory RVŠ Štěpán Esterle o prohlášení, jímž se distancuje od chování části účastníků pietního setkání na Albertově

„My jsme byli na aktu na Albertově přítomni. Toto vzniklo velice spontánně ve chvíli, kdy jsme viděli, že způsob, kteří někteří zvolili – tedy že z pietního aktu udělali demonstraci – nám přišel nevhodný,“ říká Esterle.

„Tak jsme se rozhodli, protože jsme byli spoluorganizátory této akce, jakožto zástupci organizátorů z řadu studentů vyjádřit proti tomuto chování a určitým způsobem se vymezit,“ vysvětluje.

Na nějaký průzkum mezi studenty, jestli tento postoj skutečně podporují, podle Esterleho nebyl čas. „Měli jsme potřebu toto prohlásit jako organizátoři akce Znovu zvonit klíči, v jejímž programu pietní shromáždění na Albertově bylo,“ podotýká.

„My sami jsme určitým způsobem v té akci určité narážky na aktuální dění měli, měli jsme v Žitné ulici pietní akt, který proběhl naprosto poklidně a byl i pod záštitou dvou nepozvaných rektorů pana rektora Grubhofera a pana rektora Beka,“ popisuje Esterle a dodává:

Přehrát

00:00 / 00:00

Prohlášení Studentské komory RVŠ a protesty proti prezidentovi Zemanovi hodnotí komentátor ČRo Petr Nováček

„A tím pádem jsme svým způsobem naznačili, jak to s tím postojem máme. Ale na druhou stranu si myslíme, že svoboda projevu je oboustranná. A že tam, kde začíná svoboda jednoho, tam nemá omezovat svobodu druhého.“

Vladimír Kroc, kap, Vojtěch Koval Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme