Zeman se na Hradě sešel s ministry Babišem a Němečkem. Spor už prý nemají

Prezident Miloš Zeman řešil spory mezi ministrem financí Andrejem Babišem z hnutí ANO a ministrem zdravotnictví Svatoplukem Němečkem z ČSSD. Ten nedávno prohlásil, že ho média vlastněná Babišem očerňují. Babiš zase obvinil Němečka ze špatného hospodaření v ostravské nemocnici.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Svatopluk Němeček a Andrej Babiš

Svatopluk Němeček a Andrej Babiš | Foto: Český rozhlas

Na Pražský hrad si Zeman oba politiky pozval, protože prý měl dosud jen informace z médií. Ministři přijeli i odjeli každý zvlášť.

Jako první prezidentovi celý spor vysvětloval Andrej Babiš. Po schůzce řekl, že mu jde jen o průhlednost českého zdravotnictví, ve kterém se podle něj plýtvá.

„Je tam plno věcí, které je potřeba změnit. A pro mě stále ten systém funguje na základě systému pana Šnajdra z minulosti. Mně se to nelíbí a není to žádný osobní spor s panem Němečkem,“ uvedl ministr.

Přehrát

00:00 / 00:00

Prezident Zeman si na Hrad pozval ministry Babiše a Němečka. Chtěl slyšet názory na jejich spor

Babiš trvá na tom, že podá trestní oznámení kvůli údajně nevýhodnému nákupu vybavení pro ostravskou fakultní nemocnici. Tu v minulosti vedl právě Svatopluk Němeček.

„Mám seznam deseti amerických nemocnic, které ten CyberKnife nakoupily za čtyři miliony dolarů. Pokud v Ostravě se to nakoupilo za deset milionů dolarů, tak pravděpodobně ten nákup nebyl úplně akurátní,“ upozornil Babiš.

Němeček ale po setkání na Pražském hradě prohlásil, že ho prezident Zeman v jeho krocích v resortu zdravotnictví podporuje.

"Nebudu vyvolávat konflikty"

„Myslím, že dneska už žádný spor s panem ministrem financí nemáme, ten byl vyřešen na koaliční radě. Já jsem loajálním členem vládní koalice a určitě nebudu vyvolávat konflikty a problémy, protože si myslím, že tato vláda slíbila občanům, že bude řešit klíčové problémy,“ dodal Němeček.

Souhlasí prý ale s prezidentem, že řadu věcí je ještě třeba veřejnosti jasně ukázat: „Ne všechno, co je celkem bez jakýchkoliv pochybností, je lidem mimo systém zdravotnictví jasné a průhledné. Ale tady chci říci, že jsem připraven všem, kteří mají jakékoli dotazy a chtějí cokoli vysvětlit v systému fungování zdravotní péče, toto vysvětlení poskytnout.“

Ministr zdravotnictví odmítl, že by byly problémy se zadáváním zakázek. Připomněl například, že je připravená předloha novely, která přikáže zveřejňování smluv všem pojišťovnám.

Zuzana Petráňová, Michaela Široká Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme