Česko kvůli úsporám zřejmě odejde z některých mezinárodních organizací

Česko možná skončí v některých mezinárodních spolcích a organizacích. Ministerstvo financí tak chce snížit poplatky za členství, které ročně přijdou na víc než tři miliardy korun. Do konce února se rozhodne, která členství si stát ponechá a která zruší.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ministerstvo financí

Ministerstvo financí | Foto: Filip Jandourek | Zdroj: Český rozhlas

Svého úředníka má suchozemské Česko třeba i v Mezinárodní velrybářské komisi. Právě její výsledky dnes probere vláda. Ministerstvo životního prostředí považuje členství za důležité.

„Evropská unie jako taková není členem Mezinárodní velrybářské komise, a proto je důležité, aby se zasedání komise zúčastnilo co nejvíc členských států Evropské unie. Mezinárodní velrybářská komise je v současnosti opravdu jediný nástroj, díky němuž lze zajistit ochranu kriticky ohrožených druhů velryb,“ říká mluvčí resortu Petra Roubíčková.

Členství ve velrybářské komisi stojí ročně 700 tisíc korun. O tom, zdali Česko vystoupí, rozhodne právě ministerstvo životního prostředí, které ale své závazky obhajuje. Stejně tak o členství v dalších organizacích rozhodují příslušné resorty.

„Naší tendencí je to snížit, ale budeme to chtít po resortech, ať si opravdu vyhodnotí, kde to je nezbytně nutné, abychom byli členy. Těm ostatním samozřejmě budeme doporučovat, aby se z toho vystoupilo. Konečné rozhodnutí je ale na resortech,“ potvrzuje náměstek ministra financí Martin Pros s tím, že celková analýza by měla být hotová do konce února.

Za politický význam členství v mezinárodních organizacích odpovídá ministerstvo zahraničních věcí.

Ľubomír Smatana Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme